Male devojčice furaju Dizni, velike Van Goga

Male devojčice su nekad mnogo veće nego one velike. To je zbog toga što ove male ne razmišljaju kad kažu lepe reči. Velike biraju kad, kako i gde. To obično ostane samo u njihovim glavama, jer se velike plaše. Male se ne plaše, jer znaju da svakom prija da čuje lepe reči.

Nekim devojčicama stoji duga kosa, jer kad im pada sve do leđa, stvara im zavesu pa se kriju.  Nekima više stoji paž, jer nemaju šta da kriju. Na licima im piše ljubav.

Kriju se i kad pošalju poruke koje su prilično opasne, ali ih svejedno pošalju. Onda se pokriju jastukom ili zapale cigaru ili odu u ve-ce. Nekad i ugase telefon. Kad  ga upale i kad im stigne poruka, onda skaču, pale cigaru i izlaze na terasu. Velike devojčice su hrabre samo u teoriji.

Male devojčice furaju Dizni, velike Van Goga. Male veruju u bajke, a velike u depresiju, jer znaju da prinčevi ne dolaze i želje se ne ostvaruju pomoću magične lampe.

Velike devojčice ostaju posle ponoći, one ostaju i do jutra. Onda idu peške kući ili taksijem i one znaju da plaču. Plaču isto kao  i male samo što velike to kriju. Prave se da su jake. Prave se da mogu.

Male se ne prave da mogu, one kad nešto ne mogu, one traže pomoć.

Velike znaju bolje da se ljube, ali male znaju bolje da vole.

Velike daju, male poklanjaju.

Velike znaju da uteše, male da grle.

Velike imaju više reči u vokabularu, ali ih ne koriste. Male sve koriste što imaju.

Male devojčice su mnogo pametnije od velikih. One znaju da veruju i zato uvek dobiju što žele.

Velike se plaše da veruju, da se bune što im se želje ne ostvaruju.

Jedna velika devojčica je čekala odgovor na dogovor. Sedela je uglu sobe i slušala tužnjikave ritmove disanja. ,,Pametni telefoni čine ljude glupima. Evo ja na primer sam glupa, jer znam da je video poruku, a neće da odgovori. Glupa sam što sam bilo šta pisala.’’ Onda je raspremila orman, očistila šporet, išla po buket mimoza, kupila zeleni lak, došla kući, namazala lak, stavila masku za lice. ,,Bmk, uradila sam šta sam mogla.’’

Nije. O, ne. Nije. Nije zato što je mogla da se obuje i ode do njega.

Mogla je da mu kucne. On bi otvorio. Kad neko otvori, ne može da ti zalupi ispred nosa. Ona bi ušla. Kad neko uđe, ne može tek tako da bude isteran. Sela bi i rekla nešto tupavo, ustala bi, šetkala bi se po sobi, zamolila za čašu vode. Ruke bi se dodirnule i tad bi prestala da se plaši. Tad bi odlučila da skrati kosu, da otkaz jer ne voli posao, kupi nove cipele, poljubi ga.

Velika devojčica mnogo razmišlja, pa mora da stavi alarm kad da skine masku. Alarmi pokvare i snove i javu. Ono što ju je prekinulo u razmišljanju nije bio alarm.

Muški se dele na dečake i momke.

Dečaci te povuku za kosu, momci ti dođu na vrata sa čokoladnim mlekom.

Dečaci ti kažu da si glupa, momci te povuku za ruku i odvedu te. Prvo pozvone na vrata. Pusitš ih, a kad nekog pustiš unutra ne možeš tek tako da ga isteraš.

Ni da hoćeš.

Ni da možeš.

Autorka: Dunja Petković

Izvor fotografija: pinterest.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.