Maja Knezz Beerman: „Ne pristajem na ono što je nametnuto“

 

Mlada dizajnerka Maja Knezz Beerman je diplomirala na Fakultetu za umetnost i dizajn. Iza sebe ima dve kolekcije: Zen i Teslu. Razgovarale smo  inspiraciji, njenim kolekcijama i daljim planovima.

 

Smatraš da sve u životu počinje istraživanjem i to je period kome se zaista raduješ. U kom delu procesa istraživanja si zavolela modu?

 

Kada sam počela da istražujem sebe, tada sam otkirla i svoju ljubav prema modi, pa smo zajedno nastavile put traganja.

 

992624_10201304643050584_1820764707_n

 

Na kakvoj viziji temeljiš svoj doživljaj mode?

 

Moda je za mene apstraktno, snažno, naelektrisano smjelošću, nešto što ima duboku priču iza sebe.

 

Smatraš da je mnogo zanimljivih stvari oko nas i nekad ti je baš teško da izabereš temu kojom ćeš se baviti. U jednom trenutku si se odlučila da na odeću preneseš motive bajke Baš Čelik. Šta je to što te je navelo da se opredeliš baš za nju?

 

Svaka bajka je zanimljiva, ali baš ovu sam izabrala jer nije kao klasične bajke na koje smo navikli i koje nam serviraju, takođe, sam njen naziv govori sve, što mi je u tom trenutku bilo potrebno.

 

blacksheep

 

Koliko ti je bitan umetnički a koliko komercijalni aspekt u dizajniranju odeće?

 

Umjetnički aspekt mi je veoma važan, to je pečat koji ostaje na svemu što radim, ali činjenica je da ponekad sve treba začiniti komercijalom, jer u protivnom nestaje pravi smisao mode.

 

Kolekciju pod nazivom Zen si predstavila na modnom događaju Europe Future Fashion-u, u Splitu i u Beogradu, na danima japanske kulture Japanizmu. Kakvu poruku si želela da preneseš ovom kolekcijom?

 

Poruku hrabrosti i snage, smirenosti i strpljivosti, značaja snage uma i duhovnosti. Mogućnost da svako dobije priliku i probudi samuraja kojeg nosi duboko u sebi.

 

1059239_10201304643170587_1716251506_n

 

Jednu misterioznu i zanimljivu ličnost si želela da povežes sa svetom mode – Teslu. Kako bi opisala svoje modele iz kolekcije i šta je to što ih karakteriše?

 

Modeli iz poslednje kolekcije su prije svega spoj prošlosti i budućnosti, spoj onog duhovnog i naučnog, posjeduju ženstvenost, mrvu elegancije i određenu dozu bajkovitosti i mistike.

 

Karakterišu ih detalji poput veza, duplih kragnica, boja koje su potekle iz same teme i mog doživljanja Tesle, prugaste trakice, kao takođe poseban detalj, i inspiracija Teslinim šemama.

 

Spomenutu kolekciju Tesla si dobila priliku da predstaviš na modnom događaju Split City Fashion-u, kao i na Beogradskoj nedelji umetnosti, koja iz tog kreativnog sveta izlazi kao pobednik. Da li to priznanje od strane stručnih ljudi iz sveta moda dozivljavaš kao krunu svoje stvaralačke akcije?

 

Biti proglašen pobjednikom je svakako dobar osjećaj, na taj način imaš doživljaj da sve vrijeme koje si posvetio radu neko primjeti i vrijednuje, što pokreće jednu novu kreativnu energiju u tebi. Ali moj posao zahtjeva još mnogo rada da bih mogla odredjenu nagradu doživjeti kao krunu svog stvaralaštva.

 

blacksheep

 

Pored odeće baviš se i izradom nakita. Kreativni brlog predstavlja spoj kreativnog i mehaničkog, elektroničkog i robotike. Kako se rodila ta ideja?

 

Sve je počelo od već pomenutog diplomskog rada „Baš Čelik“, s obzirom da sam koristila platne, matice i sl. metalne djeliće, nije mi bilo dovoljno da se sve to završi na odjeći, pa je osnivanje „Kreativnog brloga“ bilo nešto kao najbolje riješenje eksperimentisanja i primjene svih tih stvari u formi nakita.

 

Da li postoje neke naznake u budućnosti po pitanju noviteta koje želiš da podeliš sa nama?

Postoji mnogo novih ideja koje čekaju da budu ostvarene, ali neka to bude iznenađenje koje ću da vam priredim.

 

Zašto sebe smatraš crnom ovcom?

Zato što ne pristajem na ono što je nametnuto. Ili, kako bi rekla jedna narodna poslovica:

„Ko hoda po tuđim stazama neće iza sebe ostaviti tragove.“

 

Marija Ignjatović

 

Fotografije: Ljubinko Divnić, Štap i kanap

Nema komentara

Ostavi komentar