Labelo i Labello

Nije reč o pukom imitiranju, već o umetničkom stvaranju. Nisam badava proveo toliko vremena u potrazi za savršenom formulom. Nisam uzalud živeo dane razmišljajući i sanjajući o dobitnoj recepturi, onoj koja će rešiti sve probleme koje ste godinama bezuspešno prikrivali. Nisam traćio vreme u trci za receptom koji će me vinuti među najbolje.

Želim da uradim nešto veličanstveno, neponovljivo, a to ne mogu ovde, rame uz rame sa vama, prosečnima i otrovanima. E, to ja želim. Da se otrgnem i odem.

Iako sam naizgled beznačajan i običan, još jedan u nizu bačenih, izgubljenih, polomljenih, isprljanih i ostalih nesrećom unakaženih, znam da će vas moj uspeh zaboleti. Čućete za mene i preziraćete me. Ali, za razliku od svih vas, ja sam odveć lud i hrabar, te imam srca da se otisnem u nepoznat svet pravo u čeljusti najstrožih kritičara – ljudi.

labelo.i.labello.blacksheep.rs

Bile plavuše ili riđe, muškarci ili žene, nasmejani ili krezubi, prepoznaće u meni sve što vi nikada niste, a niti biste mogli za još sto života. Moj život je mnogo više od musave bočice sa vrha toaletnog ormara. Više od  pomeranja levo – desno da bi se napravilo mesta za novu kremu protiv hemoroida. Čamite prašnjavi i užegli po ormarićima, torbicama, fiokama i džepovima! Neka vas bacaju u smeće, neka vas poklanjaju razmaženim devojčicama i ostalim preturačicama kupatilskih komoda i tuđih nesesera. A vrlo dobro znate da su im pogane i štrokave ručice! Neka vas razvlače po komšiluku, tope u zadnjim džepovima pantalona, guraju u nos i razmazuju po zidovima kad niko ne gleda. To vam želim, svestan i iskren.

Svom stvoritelju želim da se zahvalim što je od mene napravio ovo što jesam, a neka bude ponosan na to što ću biti. Hvala mu što mi je udahnuo baš ovakav život i uputio me u bolju budućnost. Budućnost prepunu nežnih poljubaca, jastučasto mekih usana, neodoljivih osmeha. Živopisnu i sjajnu.

I, pre nego što se konačno rastanemo, obećavam vam da mi uspeh nećete oprostiti. Ovako je najbolje za sve, iako ćete kasnije shvatiti koliko su  vas prosečnost i jednolikost koštali. Koštaće vas imena i identiteta. Nazivaće vas svakojako, čudno i rogobatno, no uvek ćete se kriti iza moga imena, hteli vi to ili ne. Mnogo je grožđanih masti i balzama za usne, ali samo je jedan Labello! Ime kratko, jasno, prepoznatljivo.

Mala je cena za moju slobodu, tek tričavih 250 dinara za kartu u svet u kome maštate živeti, a u kome ja pišem istoriju. Žao mi je što ste površni i loši, ali hvala vam zbog toga jer nikada se u meni ne bi probudili ovi kvaliteti.

Dok s ushićenjem čekam da se autobus postavi na stajalište, šaljem vam pregršt nežnih i mirisnih poljubaca – onako kako samo ja umem.

Zbogom zauvek.

Labello

Autorka: Ana Krsteska

Fotografija: favim.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.