Kulturno blejanje (6)

 

Kraj pozorišne sezone

Neka beogradska pozorišta već su završila ovu sezonu, ali će se u većini njih predstave igrati do kraja meseca. U UK Vuk će se posle dužeg vremena 24. juna odigrati predstava PR ili Potpuno rasulo, prema tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina. U  Narodnom  pozorištu do kraja sezone možete pogledati predstave: Antigona, Izbiračica, Bizarno i Majka Hrabrost i njena deca, u JDP: Zmajeubice, Mletačkog trgovca, Otela ili Zločin i kaznu, dok će Beogradsko dramsko sezonu završiti predstavama: Harold i Mod, Kelerabe su zdrave i Savršen kroj. Treba podsetiti da su ovu pozorišnu sezonu obeležile brojne premijere, od kojih su mnoge imale dobrog uspeha i kod publike i kod kritike, što pozorišnu sezonu 2013/2014.  uprkos evidentnoj krizi u kulturi, čini jednom od uspešnijih sezona poslednjih godina, a treba naročito pomenuti predstave: ,,Gospođa ministarka” u Bošku Buhi, ,,Majka Hrabrost i njena deca” i ,,Bizarno” u Narodnom pozorištu, ,,Zmajeubice” i ,,Unosno mesto” u JDP, ,,Kad su cvetale tikve” i ,,Trpele” u BDP, ,,Viktor Viktorija” u Pozorištu na Terazijama , ,,Avgust u okrugu Osejdž” u Ateljeu 212, ,,Gospođa Olga’’ u Narodnom pozorištu Sombor i ,,Neoplanta’’ iz Novosadskog pozorišta. Ako ste ih propustili – isplanirajte za narednu sezonu.

Cinema City

 

U nedelju 22. juna u Arena Cineplexu počinje 7. Cinema City internacionalni filmski festival, domaćom premijerom filma ,,Neposlušni”, rediteljskog prvenca Mine Đukić, koji je već prikazan na prestižnim internacionalnim festivalima poput Sandensa i Roterdama. Film će, zajedno sa još pet domaćih ostvarenja, biti u konkurenciji za nagrade festivala. Reč je o filmovima: ,,Top je bio vreo”, ,,Mamula”, ,,Pogrebnik”, ,,Kad ljubav zakasni” i ,,Vojna akademija 2”. U okviru festivala planirane su, van takmičarskog programa, projekcije stranih filmova.

Glob teatar u Čortanovcima

Od juče, 19.juna, traje Šekspirov festival u Vili Stanković u Čortanovcima (nadomak Inđije) i Kulturnom centru Novog Sada, organizovan povodom 450 godina od Šekspirovog rođenja i 150 godina od prvog izvođenja na srpskim scenama. U Vili Stanković biće odigrani adaptacije Šekspira iz brojnih svetskih pozorišta – festival je 19.juna otvorio ,,Hamlet” londonskog Glob Teatra, a među učesnicima su i pozorišta iz Tbilisija, Ljubljane, Atine, Helsinkija, Los Anđelesa, Beograda.  Istovremeno, u Kulturnom centru Novog Sada biće prikazane neke od najpoznatijih filmskih ekranizacija Šekspirovih drama. Festival traje do 25. juna.

Svetski dan muzike

Svetski dan muzike biće obeležen 21.juna koncertima, uglavnom klasične i horske muzike, širom Srbije, a naročito ćete uživati ako ste iz Niša ili okoline. Tokom dana, koncerti će biti raspoređeni na više lokacija (Plato kod Kalče, Park Čair, ugao Obrenovićeve i Svetozara Markovića, Amfiteatar na keju, Sala simfonijskog orkestra). SKC Kragujevac obeležiće Svetski dan muzike muzičko-scenskim projektom Secret life, u kome učestvuju članovi Darkwood Dub-a, Svi na pod i Vrooom-a. A od 26-28. juna u Kragujevcu će se održati i prvi muzički festival – Arsenal fest, na kome će, na tri stejdža, učestvovati oreko trideset izvođača, a samo neki od njih su: Dubioza kolektiv, Vlatko Stefanovski, Gibonni, Goblini, Bjesovi, Marčelo i Iskaz i drugi. U Dvorani Kulturnog centra u Beogradu biće održan 14. međunarodni festival ,,Dani orgulja”, koji će trajati do kraja prve nedelje jula.

Zbornik Crna ovca

 

Prvi zbornik poezije i proze, sačinjen od izbora tekstova sa sajta blacksheep.rs, biće promovisan u četvrtak, 26. juna, u klubu KPTM, koji se nalazi u ulici Žorža Klemensoa 22. Promocija je zamišljena kao druženje uz dobru muziku, pristojne cene pića i prodaju  što većeg broja primeraka. Ceo prihod od prodaje zbornika ide za pomoć deci ugroženoj u poplavama. Cena zbornika je od 400 din, a svaki dodatni prilog je dobro došao.

novine-citanje-blacksheep.rs

S.G.

Fotografije: pinterest.com

Nema komentara

Ostavi komentar