Kseniya Simonova: Peščana umetnost

28. септембра 2013.

 

Sasvim slučajno sam jednom došla do fotografija ove umetnice. Videla sam da pravi prelepe slike uz pomoć peska. Odmah sam se setila reklame za jednu kafu – umetnica je uz pomoć kafe pravila takođe prelepe crteže. Pomislila sam: „Već viđeno, čemu tolika halabuka oko ove devojke?“ Ubrzo sam otkrila njenu životnu priču i kako je dospela u žižu javnosti. Priču koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

 Pescana umetnost

 

Ksenija je rođena 22. 4. 1985. godine u Ukrajini, na Krimu. Govori ruski i ukrajinski jezik. Ljubav prema umetnosti je nasledila od majke. Iza sebe ima impresivnu biografiju, ipak, svetsku slavu je stekla preko noći. Znala je da je umetnost njen put, iako je to put stalne borbe. Želela je da se bavi nekom novom vrstom umetnosti, za koju joj neće biti potrebne ni olovke ni boja. Zbog nedostatka sredstava morala je da ugasi časopis koji je pokrenula sa svojim mužem Igorom. Tada je otkrila čarolije crteža na pesku. U početku joj je bilo vrlo teško. Tražila je odgovarajući pesak za rad – prvo morski, pa zatim rečni, dok Igor jedne večeri nije našao na internetu vulkanski pesak. Prodao je skoro sav materijal koji im je služio za časopis kako bi joj obezbedio tri kilograma vulkanskog peska. Ksenija je više puta isticala da je preko dana bila obična majka koja vodi brigu o svom detetu i porodici. Noć je koristila za vežbanje i pravljenje peščanih crteža.

 

Pescana umetnost

Trenutak kada je pobedila u rijaliti šouu „Ukrain Got Talent“ joj je promenio život. Publiku je fascinirala svojim brzim pokretima ruke, uz pomoć kojih stvara slike. Njene peščane animacije zasnovane su na stalnim transformacijama slika, koje pričaju priče. Čitav performans je propraćen muzikom, što Ksenijinom radu daje dodatnu emotivnu notu. Pobednička priča, u kojoj je umetnik obuzet slavom zaboravio na svoje roditelje, naterala je mnoge da pozovu svoje roditelje i da im kažu koliko ih vole. Nakon pobede prišla joj je žena i rekla da ju je njena animacija u pesku navela na to da pozove svoje roditelje sa kojima se nije čula dugi niz godina.

 

Danas je Ksenija jedna od najuspešnijih žena u Ukrajini. Bavi se humanitarnim radom i pomaže deci koja su obolela od raka, artritisa i drugih bolesti. Pomaže sirotišta i bila je jedna od članica mitinga „Ukrajina bez abortusa“ (2011). Dobitnica je mnogobrojnih nagrada.

 

Pogledajte njen pobednički performans Kseniya Simonova

 

Autorka: Tijana Banović

Izvor fotografija: aitorlarumbe.com, myvideo.az, cnet.com.au