Kako zaraditi od umetnosti

Ukratko: Uz pomoć Interneta

„Kako da zaradim od umetnosti?“ se bezmalo svaki umetnik bar jednom u životu zapitao. I složićeš se, odgovor nije ni malo lak. I ovaj moj odgovor koji ćeš sada, nadam se, pročitati, ne mora da znači da će upaliti za svakoga.

Nije nikakva tajna, u pitanju je iskustvo u radu na stvaranju Honorarci.rs portala, iskustva prijatelja i poznanika, i barem donekle, i lično iskustvo (ne smatram se umetnikom, prim.aut.). Honorarci.rs je portal gde mnogi umetnici zarađuju, i hajde da kažemo, dovijaju se – na razne načine. Namerno sam iskoristio izraz dovijaju se, jer smatram da je dovijanje danas ključni sastojak za uspeh u umetnosti, pa i u bilo čemu drugom.

Kako je izvesni C.H. Cooley rekao: „Umetnik ne može da ne uspe. Uspeh je biti umetnik.

Dodao bih sad odmah i izjavu Oscar Wilda: „Umetnost je jedina ozbiljna stvar na svetu. A umetnik je jedina osoba koja nikada nije ozbiljna“.

Ok, šta onda treba da uradiš da bi zaradio od umetnosti?

 1. Moraš definisati svoju umetnost kroz ključne reči i hashtagove.

Konkretni primeri:

 • pisanje (popularno tokom cele godine, najviše od marta do aprila, i od septembra do novembra)
 • grafički dizajn (u proseku 7000 pretraga mesečno na teritoriji Srbije)
 • #acrylicpainting (8,4 miliona postova na Instagramu)

Sve ovo možeš besplatno i jako brzo i jednostavno istražiti uz pomoć alata Google Ads (keyword planner) i Google Trends, dok Instagram nudi veoma jednostavno preglede metrika u vezi hashtagova već i sa osnovnim profilom.

 1. Kada pronađeš svoju umetnost među ključnim rečima i hashtagovima, biće ti potrebno da se opredeliš za kanale komunikacije. To mogu biti web sajt, profili na društvenim mrežama, profili na portalima za pronalaženje posla, profili na specijalizovanim platformama za umetnike, i mnogi drugi. Niko nema vremena da to sve sam održava i bavi se svojim poslom pored toga, tako da je važno pažljivo odabrati.

 

Očekujem da ćeš preskočiti korake pod 1 i 2, jer umetnost, naravno, je l’ te, iziskuje 100%-nu pažnju.  ????Ne zameram ti, dragi umetniče, i skratiću ti muke. Smatram da je dobitna kombinacija za umetnike danas na Internetu: profil na Instagramu i profil na jednoj od mreža za pronalaženje posla.

U ovoj kombinaciji ćeš moći uz optimalno potrošenog vremena da napraviš rezultate i da prodaš svoju umetnost kao proizvod ili uslugu.

 

Tajni sastojak za zaradu od umetnosti putem Interneta

 

O ovome nisam odmah na početku hteo da pričam, da te ne bih oterao od teksta, ali kad si već stigao/la do ovde sa čitanjem… ????

Čoveče ne možeš biti samo umetnik. Mora nešto da se radi.

Malo šale na stranu, ali Internet nam svima nudi opciju da nam pomogne nekako u poslu, a u umetnosti čak pogotovo. Internet i alati na Internetu mogu biti kao produžena ruka u poslu svima nama, i tako ih treba i koristiti.

Da budem sad jako precizan – potrebno je da naučiš još nešto da radiš što se, hajde da kažem, oslanja na tvoju umetnost. Ako je tvoja umetnost pisanje, što mahom na Blacksheep portalu jeste slučaj, onda ti je moj savet da naučiš da pišeš SEO tekstove. Ako se pitaš šta je to, ovo što čitaš je zapravo SEO tekst. Ima za cilj da dovede ljude na Honorarci.rs web sajt i da poveća vidljivost sajta na Google pretrazi. To je ono što je ljudima jako korisno i što su spremni da plaćaju. Kao što vidiš, SEO tekst može da bude i prilično zanimljiv, da ne kažem da ne bude smrtno dosadan, kao neki tekst u kome ti neko objašnjava kako da nađeš pravi posao i budeš uspešan. Poenta je da su SEO tekstovi ništa više do tekstova u kojima koristiš ključne reči. Da bi došao do toga, sada treba da se vratiš na tačku 1 i 2, i zaista nije teško, brzo se ulazi u štos. Kao što Google i sam uvek kaže – „Content is king“, tako da je zanimljiv i koristan sadžraj uvek najviše cenjen kao pojedinačni faktor rangiranja.

Ako želiš da odeš malo dalje, i povećaš sebi cenu, predlažem ti da naučiš da radiš SEO.

SEO može gotovo svako da nauči, i to je zapravo 97% igranje rečima, i malo truda, i tehničkog znanja. Sve preko toga ne mora da te zanima.

Ako si kojim slučajem ipak vredna, znatiželjna i znanja željna osoba, onda možeš i da naučiš baš sve o SEO-u. Da ne ulazim sad u detalje, ali to je jako cenjeno zanimanje, i kvalitetni pisci imaju ogromnu prednost u odnosu na ostale.

Priča se sada baš zakuvava, pazi dobro.

Ako savladaš SEO, moćićeš i da rangiraš svoj sajt gde god poželiš. Samim tim, barem u teoriji moćićeš da zaradiš koliko god želiš.

Kako koji sajt?

Pa taj što si sam/a napravio/la.

Da, i to se stvarno brzo i lako uči. I naslanja se na mnoge  umetnosti – dizajn, foto, video, pisanje, you name it, drage umetniče. ????

 

 

Koliko mogu da zaradim na ovaj način?

 

Pazi, sve u svemu, ako naučiš SEO i pravljenje sajtova, moći ćeš prilično lagano da zarađuješ 500 do 1000 €, onako usput, i da ti ostane dovoljno vremena da kupuješ boje i četkice, nove činele, ili šta god želiš. Možda nekako i usavršiš svoju umetnost na taj način. Jedan od mojih omiljenih domaćih savremenika je Ivan Tokin, i u vezi njega mi je najzanimljivije što je radio gomilu nekih poslova i bitnih i nebitnih, i verujem da su svi imali uticaj na njegovo pisanje danas.

I na kraju, moj predlog za oglašavanje umetničkih dela i usluga je Honorarci.rs profil, i to kategorije:

Umetnost 

Dizajn i kreativa

Foto i video 

Serviseri i zanatlije 

I još 20 različitih kategorija, ako te ništa od ovoga ne zanima, što je naravno potpuno u redu. S druge strane, poslodavci stalno preko Honorarci.rs traže kuvare, pa možeš i Tokinovim stopama.

Na Honorarci.rs platformi možeš da se oglasiš besplatno u svakom trenutku. Ako budeš među prvih 5 prijavljenih dobijaš 1000 rsd kredita za premium oglase. Pošalji nam link do tvog profila na kontakt@honorarci.rs sa naslovom „Honorarci umetnici“.

To je to, najkraće moguće dragi čitaoče umetniče. Nadam se da sam ti pomogao nešto sa ovim. Tu sam za sva dodatna pitanja. Možeš i lično meni pisati na ivan@honorarci.rs

 

Autor: Ivan Tuševljak, honorarci.rs

Fotografija: pinterst.com

2 Komentara
 • Pingback:Kako zaraditi 30 EUR po satu od pisanja? | Preduzetnik IT
  Objavljeno 00:53h, 27 marta

  […] Pisanje na Internetu se razlikuje od pisanja knjiga, priča, pesama i ostalih umetničkih dela, po tome što na Internetu to ne može direktno da se unovči, bar ne na ovaj način koji je tema ovog teksta. Ako te zanima kako da zaradiš kao umetnik od pisanja, onda baci pogled na ovaj tekst. […]

 • Pingback:Kako zaraditi 30 EUR po satu od pisanja? | Preduzetnik IT
  Objavljeno 23:43h, 30 aprila

  […] Da sam stavio bilo kakvu reklamu na sajt, ili affiliate link, do sada bih zaradio neki novac sigurno, ali nisam. Od ovog sajta, i od ovog teksta, dragi čitaoče, ja još uvek nisam ništa zaradio, ali ove brojke me teraju da krenem to da radim i da se vratim svom snu, da živim samo od pisanja.Zaključićeš i sam na kraju da je najlakši deo kod svega ovoga to samo pisanje, jer ima zaista mnogo detalja koji svi treba da kliknu u jednu celinu. I zato, ako stvrarno hoćeš da naučiš kako da zarađuješ od pisanja, pažljvo me čitaj.Kao prvo i najvažnije – bilo koji tekst koji pišeš mora da bude zanimljiv, i da od starta privlači pažnju, od prve reči ili rečenice mora prosto da uvlači bilo kog čitaoca u tematiku, pomogne mu da reši neki problem, i da mu određenu vrednost.Za pisanje ovakvih tekstova razne kompanije i pojedinci su spremni da daju novac, jer oni sami nemaju tu veštinu pisanja, ili prosto nemaju dovoljno vremena. Cilj ovakvih tekstova je, naravno, bolje rangiranje na Google pretrazi, kako bi ta kompanija dobila više poseta sajtu na kome nešto prodaje, ili reklamira.Tvoj zadatak pisca će biti da se upoznaš sa tim uslugama ili proizvodima i da upiješ što više informacija o tom tržištu. Ogromna je prednost kad već imaš iskustva sa nekom industrijom, jer ćeš onda moći brže i bolje da pišeš.E sad…Problem sa ovakvim tekstovima je što te teme i naslovi često mogu da deluju dosadno, i zaista je potreban ogroman “skill” da se to uradi kako treba. Zapamti, svaki dobar pisac će ti reći da ne postoji dosadna tema, nego samo dosadan način da se ispriča, i to je zaista tačno. Uvek sebi daj dovoljno vremena da istražiš temu o kojoj pišeš.Pisanje na Internetu se razlikuje od pisanja knjiga, priča, pesama i ostalih umetničkih dela, po tome što na Internetu to ne može direktno da se unovči, bar ne na ovaj način koji je tema ovog teksta. Ako te zanima kako da zaradiš kao umetnik od pisanja, onda baci pogled na ovaj tekst. […]