Kad ti srce drnda

– Jeste li u vezi? Šta ste sad vi?- upitala me je.

– Mi smo dečak i devojčica koji se drže za ruke- nasmejala sam se.

Devojčice imaju plavu kosu, ili crvenu, ili kiku. One se ne ljute kad dečaci sa njima podele krem bananicu i dobiju manji kraj. Pretvaraju se da nisu gladne i da im nije stalo do te polovine.

Devojčice su mlade i imaju svega 28 godina. U suštini su stare i ravno im je četrnaest. Zaljubjuju se u cipele, nakit, reči i dobru pesmu sa live stream-a. Boje se da se zaljube u dečake. Neko im je rekao da oni donose samo probleme. I drndavo srce.

Devojčice su princeze koje cirkaju pivo na klupi. Dovoljno su kulturne da ne dodaju luk u giros na prvom sastanku, iako su čule da je savršen antioksidans.

Devojčice čevrljaju i kad nemaju šta da kažu. Ćute samo kad osećaju šta treba da kažu.

Devojčice znaju i kad ne znaju. Dvoume se da li da naprave još jedan korak. Udahnu duboko, uvuku stomak i onda pokažu svoje oči… ređe međunožje. Nije lepo pokazivati se svima. Čista školska definicija.

Devojčice se obavezno, uvek i svuda zaljubljuju u svirače. U note koje mirišu na roze žvake. Nije poenta u muzici, već u prstima.

Devojčice nikad ne staju da trče. Nikada ne porastu, čak i kad su visoke preko 180 cm. Mirišu na voćkasti dezodorans i dim od cigareta. Piju šest kafa dnevno i nikada im ne porastu brkovi.

Devojčica ima malo, a opet mnogo u svakom komšiluku. One ne znaju šta su liftinzi i pilinzi, ali znaju da je maskara dovoljna da budu našminkane. I široka majica. I šarene helanke. I starke. I osmeh.

I tako je jedna devojčica, jedne usrane nedelje, jednog običnog dana, neobavezno podelila sto sa novim dečakom. Neobavezno je u ovoj rečenici ključna reč. Taj dečak zna da piše. Leti, iako je Srbija nezgodna podloga za pad. On je pomalo hejter, ali na to je zažmurila. Ludost i hrabrost. Čupav je, ali zamislite kakav bi tek bio da je zalizan. 🙂 Trudila se da ga gleda u oči, a ne u guzove. Trudila se da ne analizira baš sve o čemu priča. Skontala je da je krem bananica kriva kao osmeh. Osmeh je početak. I ponedeljak je početak kad se dogodi usred petka. Oko tri noću.

Početak je reč u koju devojčica ipak veruje!

P. S. „Tvitneš li nešto od ovoga, puštam kera na tebe. Devojčice sa kerovima su uvek ozbiljne!“

Autorka: Tijana Banović

Fotografije: favim.com

2 Komentara
  • deky83
    Objavljeno 11:42h, 25 avgusta Odgovori

    Draga urednice, čestitam na sjajnom tekstu, nadamo se da će inspiracija potrajati i da će ih biti još 😀

  • Lela
    Objavljeno 19:07h, 24 januara Odgovori

    Super tekst! 🙂

Ostavi komentar