Kad odraste

Miris kestenja i zime se lagano uvlačio u naše kapute. Mala Nađa i ja šutiramo lišće na keju i smejemo se. Nađa je u teoriji ćerka moje drugarice. Ide u četvrti razred osnovne škole. Povremeno joj pomažem oko srpskog jezika, učim je da piše sastave i čitam joj priče. Volimo da šetamo zajedno i da se glupiramo. U praksi je Nađa hodajuće „Zašto“, koje me oslovljava sa „tetka“. Tako me oslovljava, jer me doživljava kao nekog svog. Njena mama govori često, kako je meni rodila dete, jer ličimo i slično se ponašamo.

Sedamo na klupu da odmorimo. Nađa iz ranca vadi dve „Čupa Čups“ lizalice.

– Hoćeš jednu tetka Tićo?

– Neću, hvala ti. Umesto šećera, biram cigaretu.

– Mama kaže da cigarete nisu zdrave.

– Nije zdrava ni jabuka.

– Jabuka je voće. Voće je zdravo.

– Zdravo je voće sa sela. Ovo iz prodavnice je štetnije od cigarete, veruj mi. Nego, znaš li ti ko je osmislio omot za tvoju lizalicu?

– Neki dizajner?

– Slikar, Salvador Dali. Ispričaću ti jednom priču o njemu.

– Hoću sad da je čujem!

– Sad smo izašle u šetnju, a i tvoja mama mi je zabranila da ti pričam ljubavne i luckaste priče.

– Ali, tetka… mama sa mnom ne priča o ljubavi. Kaže da sam još mala, da ćemo pričati kad odrastem. A ja sama pakujem opremu za fizičko i znam da napravim sendvič. I sviđa mi se Stefan iz IV-3. Mnogo je lep i igra fudbal. Samo… on je faca u školi i nikad se ne bi zaljubio u mene.

– Četvrti je razred i već je faca. Veselo. Što misliš da se ne bi zaljubio u tebe?

–  Zato što sam štreber.

– Upravu si, velika je to intelektualna razlika između štrebera i fudbalera.

– Šta je to „intelektualna razlika“?

– To ti je… kad se pametna devojčica zaljubi u glupog dečaka.

– Je l’ onda pametno biti zaljubljen?

– Za zaljubljenost ti trebaju velika mud… Treba ti velika mudrost! Nego, da mi šutiramo još malo lišće, da batalimo Stefana…

I nastavile smo da šetamo i da se smejemo. Devojčica koja se nikada nije poljubila i ja. Devojčica koja će upoznati i Stefana, i Miloša, i Marka i ko zna još koga. Vrlo brzo će zameniti svoj „Čupa Čups“ za karmin i maskaru, roze ranac za fensi torbu. Imaće skoro sve odgovore kad odraste i neće joj biti potrebna kvazi tetka. Naučiće da nije sramota biti štreber. Naučiće da nije sramota biti fudbaler, da ništa nije sramota, ukoliko pametno driblaš onu loptu unutar sebe, bio zaljubljen ili ne.

Autorka: Tijana Banović

Fotografije: favim.com, pinterest.com

Nema komentara

Ostavi komentar