Jesi li otišao?

Idi i, molim te, ne okreći se dok odlaziš, ne želim da ti uhvatim taj poslednji pogled, jer obično se po njemu pamte bivše ljubavi, a ja to ne želim.

Idi i, molim te, ne zapinji za taj stočić kod vrata kao i uvijek, jutros sam stavila vazu sa cvijećem kao simbol mog ponovnog cvjetanja. Ako je srušiš počeću da venem, a ja želim da počnem da cvjetam. Ovaj put u žuto.

Idi i, molim te, ne zatvaraj vrata, već otvori i onaj prozor u hodniku koji nikad ne otvaram jer škripi, ali sad želim da se stan prozrači i da tvoj miris odnesu ptice nekim drugim pticama.

Idi i, molim te, nemoj da pomaziš psa pri odlasku, pomisliće da se vraćaš, a ja želim da zna da odlaziš.

Idi i, molim te, nemoj mi pisati glupe poruke, tu se nikad ne mogu spakovati misli i emocije, a ti si samo dobar na riječima. Zamisli, mene više ne zanima! Nikad nisi znao da je razgovor ono kad izgovaraš iskrene misli dok gledaš u oči osobi kojoj se obraćaš. Lako je napisati slatkorječivu poruku. Mani me toga!

Idi i, molim te, ne pričaj više o poštenju i vjernosti, uprljao si ih drugim ženama, pregazio i nemaš ih više.

Idi i, molim te, ne brini se za mene. Ja sam već sad dobro, jer sam naučila još jednu lekciju – upoznati čovjeka u ljudima je mnogo teže nego što sam mislila. Ali vjerujem i dalje.

Idi i, molim te, ne pravi se da si fin i da ti je svejedno i da se ne kaješ i da si muškarčina, znam da je u tebi umrlo nešto sa mojim odlaskom iz tvog života. Možda je to baš ta muškarčina u koju sam naivno vjerovala. Malen si u duši skrivenoj u velikom tijelu. Kakav promašaj, jer meni je ta veličina jedina bitna.

Idi i, molim te, znaj da više ne mislim na tebe kad putujem dugo i gledam kroz prozor vozova, da se ne radujem praznicima da bi se s tobom ušuškala i pričala o snovima. Izašao si iz okvira mog smisla.

Idi i, molim te, nikad ne reci da se stidiš svojih postupaka. Jer zašto bi? Postupcima se definišeš, ne riječima, niti visokim ciljevima. Budi hrabar i priznaj svima sebe, kao što si meni. Jedva, ali priznao si.

Idi i, molim te, ne okreći se!

Autorka: Duška Kovačević

Fotografija: unsplash.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.