Jelena Mitić: Iza platna crne lisice

U umetničkom ateljeu mlade slikarke Jelene Mitić možete naučiti na koji način se legalizuje sloboda. Ona stvara i okreće se svemu što je drugačije, lepo i alternativno. Pitali smo je s kojom slikarkom bi podelila platno, zašto stvara i čime stvara i šta znači biti umetnica u provinciji.

Kako si otkrila da si slikar? Da li je to nešto što je jednostavno postojalo u tebi ili se nametnulo na tvom šarenolikom životnom putu?

Želja za stvaralaštvom je oduvek tinjala u meni. Vremenom  sam se gradila koliko su mi okolnosti diktirale i životni ritam dozvoljavao. Mislim da se svaki umetnik rađa sa nezasitom željom da otkrije nešto novo, da gradi, da svaki put iznova otkriva sebe… da utaba svoj put dok ne bude kompletan pred samim sobom, u svom svetu i u očima okoline, ma kakva ona bila.

Šta je to što pokreće tvoj stvaralački rad, a koji su to motivi koji te opsedaju?

Prvenstveno me pokreću emocije. Ne volim ništa što je nametnuto, cenim slobodu. Slikam u skladu sa svojim unutrašnjim raspoloženjem, bilo da je u pitanju postavka, model ili moja imaginacija.

 10580838_10204074394169492_287109708035992981_o

Kako izgleda biti umetnik u unutrašnjosti Srbije? Ima li to nekih svojih prednosti?

Biti umetnik u unutrašnjosti Srbije je isto što i biti umetnik u bilo kom delu Srbije. Da li ima prednosti ili mane je pitanje za nekog iskusnijeg . Videću vremenom da li mogu da dam odgovor na ovo pitanje.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o relaciji akademsko:amatersko u savremenoj umetnosti? Jesu li svi školovani slikari talentovani i jesu li svi amateri samo amateri?

Zapravo, pravim razliku između amatera i samoukih slikara i akademskih slikara. Ne bih komentarisala način na koji u Srbiji različiti profili ljudi dospeju na Akademiju umetnosti. Mnogo je samoukih umetnika koji su apsolutno talentovani i prave jako dobre i uspešne priče.

10731011_10204815690021425_7160126687906885859_n

Kada bi mogla da izabereš jednog poznatog slikara da sa njim podeliš svoje platno, ko bi to bio?

Bez dileme, platno bih delila sa emotivnom, borbenom,strastvenom i jakom  slikarkom Fridom Khalo.

DSCN2623

 

U planu imaš prvu samostalnu izložbu na jesen. Kakva su tvoja očekivanja? Šta će se promeniti, a šta će ostati isto jednom kada izložiš svoj rad na taj način?

 

Da, na jesen ću imati svoju prvu samostalnu izložbu. U pitanju su studije ugljem po modelu, koje su izasle iz jednog novosadskog slikarskog ateljea iz kog sam ponela lepa sećanja, temelj koji sam postavila zahvaljujući Veljku Kovačeviću.  Očekujem podršku porodice i bliskih prijatelja, to mi je važno. Verujem da će me motivisati za dalji let. Prija mi što će ući u moju biografiju i dati mi krila za dalje. Kao ličnost me apsolutno neće promeniti, obećavam (smeh).

Zašto si ti crna ovca?

Zato što sam crna lisica! Crna lisica je simbol inteligencije, pobede nad sirovom silom, simbol  samokontrole (koju vežbam aktivno , pa dokle stignem), lukavosti, samostalnosti .Lisica je u stanju da sebi odgrize šapu da bi se spasla iz kljusa. Lisica nosi epitet „šumskog razbojnika“ , dobar je strateg, što se u mnogome poklapa sa mojim karakternim osobinama.

Razgovarala Srbijanka Stanković

Fotografije : Jelena Mitić

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.