Jednom rečju… čipka

Modni diktatori današnjice, kada je reč o čipki, tom prekrasnom ručnom radu, potpuno se slažu sa engleskom kraljicom Katarinom Aragonskom (1845-1536), prvom ženom Henrija VIII, koja je dobivši na poklon rukotvorine čuvenih flamanskih čipkara oduševljeno uzviknula da “nema lepše umetnosti od čipke”.

 Iako nisu poznati precizni podaci ko je i kada izumeo čipku – jedni tvrde da su prvi uzroci nastali u Kini, drugi da joj je domovina Egipat, a treći da je čipka zapravo rođena na Mediteranu, gde je svojevremeno bila poznata i kao ,,punto in aria”, što znači ,,ubodi u vazduhu”, zna se da joj je izrada bila komplikovana i dugotrajna, te da su je nosili samo najbogatiji ljudi. U Evropi se čipkarstvo vezuje za 15. vek, Flandriju i Italiju. Od prve čipke iz 15.veka koja se izrađivala pomoću kalema i igle, vredne čipkarice širom sveta prešle su i na izradu heklanih, pletenih i ,,slingovanih” rukotvorina, da bi otkrićem prve čipkarske mašine u 19. veku ovaj prefinjeni materjial postao dostupan i širim slojevima drustva. Činjenica da se popularnost čipke vezuje za doba renesanse  nije neobična, jer je tada u umetnosti prestao da preovlađuje teški srednjevekovni kolorit. Lepota vazdušaste romantike i beline u novim formama tekstila, osvojila je i žene i muškarce, koji su kupovali skupocene rukotvorine vrednih čipkarica iz okoline Antverpena u Belgiji, grada poznatog i po dijamantima.Kao simbol otmenosti i elegancije, čipka je u doba renesanse bila nezaobilazni detalj na odeći više klase, ali u strogim geometrijskim formama, da bi tek u baroku nastupila potpuna sloboda oblika.

Čipka se oduvek izrađivala od pamuka, svile, lana ili vune, pletenjem, heklanjem i šivenjem, a njeni motivi su se menjali u zavisnosti od mode. Recimo , u Španiji i Italiji  u 17. veku, čipka je bila raskošna i teška, dok je u Francuskoj dominirala ona tanka poput paučine. Postoje brojne vrste čipke , ali su dve metode osnovne za njenu proizvodnju – ručna i mašinska. Znalci među čipkama razlikuju,,alansonsku” (po Alansonu u Francuskoj), ,,napuljsku”, ,,florentinsku”, ,,senegalsku” (imitacija venecijanske čipke), ,,aloju” (od niti aloje), ,, poendgaz”( rad iglom po tilu), ,,krose” (kreiranje ornamenata vađenjem jedne niti). Danas, skoro svaka zemlja ima svoju čipku. Nekad su se izradom čipke bavile samo žene i devojke, najčešće u zimskim mesecima kada nije bilo poljoprivrednih radova. Veštinu izrade čipke žene su prenosile s kolena na koleno, a tokom istorije bilo ih je mnogo kojima je izrada čipke i belog veza bila osnovna delatnost. Vredne čipkarice pravile su čipku za potrebe narodne nošnje, za devojačku spremu i opremu za udaju, a ponekad su je i prodavale ili trampile za druge proizvode. Danas čipku retko ko ume da izrađuje, iako nema žene koja u svom garderoberu nema bar jedne čipkane rukavice, ili haljinu sa detaljima  od čipke. Mnoge dame  se ne ustručavaju da se u ovaj romanticni materijal obuku od glave do pete u svečanim prilikama. Za čipkom su ludi i modni dizajneri koji je stavljaju i na tašne, cipele, sandale, šesire, šnale, rajfove za kosu, te od ovog čudesnog materijala izrađuju rukavice, čarape, donji veš, haljine, kostime, jakne, ogrtače, šalove i još mnogo toga.

Romantična i ženstvena, čipka jer kraljica glamura, naprosto nezamenjiv klasični materijal za sve svečane trenutke. Modni diktatori poput Prade, Valentina, Versacea, Dolce i Gabane, nikad je ne zaobilaze u svojim letnjim kolekcijama, kada vole da se igraju i da provociraju veselim bojama, neobičnim uzorcima i neočekivanim krojevima. Tako je Valentino potpisao za ovo leto crne čipkane espadrile, kao dobitnu kombinaciju udobnosti, luksuza i stila. Čipka je trend sama za sebe. Bez nje je nemoguće zamisliti svečanu i večernju garderobu, visoku modu ili scenski kostim iz prohujalih epoha. Ali, pored ovog klasičnog, čipka se može nositi u kombinaciji sa drugim glamuroznim materijalima, poput svile, ali i sa farmericama ili japankama.

Treba obrati pažnja na takozvanu ,,zamku prenatrpanosti”, jer kod čipke važi pravilo ,,više je manje”. Drugim rečima, najbolje modno i stilsko rešenje je samo jedan čipkasti detalj ili dezen.

Autorka: Ana Dakić

Fotografije: favim.com, pinterst.com