Jedan lajk za Uskrs

Praznici su da budeš sa onima koje voliš. Praznici mirišu na pečen hleb, na puding od vanile i prejedanje u najavi.

Praznici su da shvatiš da uža porodica znači vas petnaestoro i okupljanje za jednim stolom. Tu su prijatelji i neslane šale koje se tiču (ne)posoljenih jaja.

Praznici u Srbiji nikad nisu kao na filmu. Mi se uvek neodlučno šetkamo od onog koliko nemamo para do onog koliko ne želimo da se to vidi. Zato svakom prazniku i događaju kod nas samo još fanfare fale. Trpeze su nam oličenje dvorskih manira u srednjem veku – još nam zlatne viljuške nedostaju pa da prisećanje o slavnoj prošlosti bude potpuno. I uvek jedemo kao da neće svanuti to sutra.

Praznici su da zamišljaš Žmua kako se budi pored tebe i da zaboraviš na činjenicu da je propustio SVE praznike u ovoj godini. Zapravo, da je naš dom propustio njegovo prisustvo.

Kad porastem (što u prevodu znači kad se budem pretvarala da sam odrasla jer imamo decu) tad će praznici ovako da izgledaju:

Bićemo sa onima koje volimo. Kućom će se širiti miris pečenog hleba i pudinga od vanile. Opominjaću klince i Žmua da se ne prejedaju, a ipak ću i sebi iseći manje parče torte.

Opet će nas biti u dvocifrenom broju. Šale će biti “slane”.

Biće kao na filmu. Skromno i toplo. Bez fanfara, saksofon ili gitara su dovoljni. Žmu neće biti samo plod moje mašte, biće stvaran i stvarno prisutan, i mirisaće na sebe.

Srbi će prevazići sebe i oslanjati se kao i dosad na onu: “Ukusi su različiti”. Niko neće imati para, a oni koji o tome najviše pričaju imaće (i ovog puta) raskošnu trpezu. Fejsbuk će blokirati na pola sata – zbog pojačane učestalosti postavljanja fotografija uskršnjih jaja. Ostatak dana će se polemisati o tome da li treba biti hejter u takvim situacijama ili ne.

Bez obzira na to, svi ćemo praznovati. Scenario se može iskoristiti u kojoj god prilici, menjaju se samo fotografije – jer ako nije na fejsbuku, kao da nije u crkvenom kalendaru.

Možda dotad tehnika uznapreduje, pa za jedan lajk dobiješ miris pečenog hleba, a za “šer” miris pudinga od vanile. Za sve ostalo, ipak, mora da se zasuku rukavi i stvarno živi.

I u vreme praznika.

Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: pinterest.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.