Izgubljena Venera

Sedim u bašti jednog kafića i čekam ga. Dok on kasni, ja prelistavam vesti na telefonu. Saznajem da će u petak pasti sneg, zašto jake žene privlače pogrešni muškarci, da se ove jeseni nose „orjentalni tonovi“ i da je moja Venera u biku. Ne verujem meteorolozima i tim tekstovima o zaljubljivanju u pogrešne. Bože moj, muškarac je u nekom trenutku uvek za nešto prav. I jesu li ti “orjentalni tonovi” lepši način da kažete braon? Ako jesu, onda imam jedne orjentalne čizme. I u frižideru orjentalni kolač sa višnjama. Za Veneru mi je neopisivo drago da je uopšte negde.

Prebacujem se na Fejsbuk i prevlačim prstom preko svih tih statusa i fotografija sa venčanja. Zaključujem da se ove jeseni nisu udala/oženila moja tri do četiri prijatelja. Saznajem da je Julija kao mala skupljala „Panini“ i da je slala prazne kesice da bi dobila poklon. Danas, kao velika, ona skuplja kupone u Maksiju da bi dobila komplet profi noževa. Jovana je objavila kako takođe sedi u nekom kafiću i kako piše priču u svom rokovniku. Dodala je da danas svi to rade na telefonu i završila sa:“Naopako, naopako, sve je tako naopako. Možda sam i ja.“ Džoni se čekinovao u kafani. Ovo je znak ili za zakasneli čekin, ili za kafanu koja nudi prenoćište. Na Tviteru se još uvek ne snalazim najbolje. Povremeno bacim pogled i čitam neke poetične ljude. U ovom momentu je TEXTILNA RADNICA napisala: “Tvoja sam. Zato sam i sama.” KNJIGONJUŠKAČ dodaje:”Danas u autobusu sam videla devojčicu od 8-9 godina kako sedi pored mame i čita knjigu, oči ne diže. Pomislila sam ‘Vidi, mala ja!’ „

Srknem kafu, pa zamišljam te dve slike koje su stale u tvit. Nekada slike prevaziđu tvit, ukoliko imate bujnu imaginaciju.

– Izvini, zadržali su me na poslu, pa sam upao u gužvu u prevozu. Lik u troli je smrdeo kao čopor hijena, pa sam morao da izađem i da sačekam sledeću. Onda na stanici sretnem bivšu. Čoveče, mislim da je imala manje sise dok smo bili zajedno. Jebena karma. Šta mi ti radiš? Novosti?

– Upravo sam nam našla idealnu kafanu u koju primaju ljude sa orjentalnim čizmama. Znaš, u petak će sneg. I da, znam na koji način možemo da dođemo do ultra-kvalitetnih noževa za male pare. Jesi li znao da imam Veneru u biku? Bila sam ubeđena da je ta moja Venera otišla u božju mater. Gde je tvoja Venera?

– Vidim, kod tebe je žurka u glavi. I moja Venera je izgleda zapalila u tu božju mater. Posle pozorišta mi se ne javlja. Tako mi i treba kad hoću da ispadnem kulturan i fin.

– Možda joj se nije svidela predstava?

– Zvao sam te na kafu, ne na turu sarkazma. Neću da joj pišem opet. Imam ja svoje dostojanstvo. Posle sedme poruke je vreme da stvarno stavim tačku.

– Tačke su komplikovana stvar. Zamisli kada bi neko izmislio finu vutru koja ubija ljubav. Dođeš slomljen kući, naduvaš se i ujutru cap. Nema ljubavi. Nisi komplikovan. Ništa te ne boli. Srce zdravo. Sve si zaboravio i ništa ne osećaš. Nekim ljudima su bre, potrebne godine da se oporave.

– A šta ćemo kad ti zafali ljubav?

– E, tu na snagu nastupa fina vutra koja podstiče ljubav. Doduše, ona bi bila nešto skuplja. Njeno delovanje je kranje predvidivo. Obuzme te ljubav koja je prijatna, lepa, poletna, inspirativna. Nema kompromisa, nema žrtvovanja – to je zastarelo. Ukoliko treba da se žrtvujem u 21. veku zbog nekog, bolje da nikakve opijate ne uzimam.

– Ideja je ujedno i idealna i suluda. Da izmisle tu vutru, postalo bi nam dosadno. Ko bi nas nervirao i podsećao da imamo dostojanstvo? Zbog koga bismo pravili ludosti i kasnije se tome smejali?

I zaista, šta mu dođe ta ljubav? Svi hoće da je definišu. Prvo je žele i maštaju o njoj, a onda je odbacuju. Da li je ona izlazak iz nečega ili ulazak? Je l’ ljubav kad me nervira, ili kad mi ispravlja greške u tekstu? Ili je ljubav kad je sve skladno i dosadno. Svako ima neku svoju definiciju i razlog. Do tad, sakupljajte kupone za noževe ili sličice. Nađite Veneru i nekog da vas greje u petak, ukoliko stvarno ljosne sneg. Može i deblji kaput…

Autorka: Tijana Banović

Fotografije: girlscene.nl, favim.com

Nema komentara

Ostavi komentar