Intervju: Kabaretkinje

 

  • Jedne hladne oktobarske večeri 2012. godine, par devojaka je došlo na ideju kako da zagreje i razveseli duh prisutnih u jednom malom lokalu u Novom Sadu. Uz poznate džez numere i legendarne tačke iz odabranih Brodvejskih mjuzikala, Ivana Rakić, Anja Đuričin, Bojana Kovačević i Andrea Petrović svojim performansom nas uvode u svet kabarea. Sa nama je Anja (22 godine), ekonomista na javi i umetnik u duši.

 

 Na samom početku Anja, reci nam nešto više o sastavu Kabaretkinja ?

 

Mi smo sitna ali dinamitna grupa raspevanih, da ne kažem raspojasanih, devojaka. Oformile smo se (kao i većina dobrih ideja) sasvim slučajno kroz druženje nekoliko drugarica u pratnji vina i dobre muzike, pre godinu dana u Novom Sadu. Naša misija je da željnu publiku kroz raznovrsne tematske nastupe upoznamo sa duhom kabarea.

 

Anja1

 

 

Zašto baš Kabare, kao scenski i muzički žanr?

 

           Inspiraciju za formu kabarea smo dobile na kursu mjuzikla u Studiju “Novi Teatar” (Beograd) koji smo pohađale Ivana i ja kao poglavice ove inicijative. Radeći na vodviljskoj verziji mjuzikla Čikago, zaljubile smo se zagušljivu klubsku atmosferu i odlučile da čaroliju intimnog prostora, džez muzike, podvezica i dobrog pića prenesemo i na novosadsku publiku, za koju smo smatrale da je željna novih vrsti nastupa. Ubrzo nakon što se ideja rodila, javile su se i ostale članice: Andrea, Bojana i (guest star) Dunja – i šou je bio spreman!

 

Anja2

 

 

Koji su to izvodjači koje najviše voliš da izvodiš na vašim nastupima, a koji nikako ne leže tvom senzibilitetu ?

 

         Trudimo se da svaki put eksperimentišemo i istražujemo muzičke pravce koji se uklapaju u ambijent kabarea, ali se pokazalo da se najviše pronalazim u pesmama Lajze Mineli i Kristine Agilere, kao dve muzičke legende različitih kategorija. Ivana nosi duh MC-a po ugledu na famoznog Džoela Greja uz zvuk Džuli Endruz, Bojani najviše leži Pegi Li sa temperamentom Pink, dok Andrea zvuči kao Džesi Džej sa senzibilitetom Merilin Monro.

         Ne znam da li je zbog boje glasa ili karaktera, ali znatno mi je teže da interpretiram preterano vesele i lepršave pesme kao što je, na primer, I Wanna Be Loved By You.

 

Anja3

Primetili smo da na svojim nastupima vodite računa o kostimima, kao posebnom vizuelnom efektu koji doprinosi kabaretskom ugodjaju i atmosferi, koji su po svojoj prirodi provokativni. Reci mi kako publika reaguje na tu kombinaciju zavodljivog džez ritma i atraktivnih devojaka u korsetima ?

 

             To je jedna od tipičnih pretpostavki da su korseti sastavni deo kabarea, no oni su dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka mahom bili zasenjeni resama, mrežastim čarapama i perjem. No, što se tiče nastupa, svaki je drugačije koncipiran (nastupale smo u Božićnom izdanju, za Dan ne/zaljubljenih i sl.), trudimo se da svaki put pružimo drugačiju predstavu, ali sa sličnom estetikom. Nas četiri staviti u isti koš je gotovo nemoguća misija jer smo skroz različite, ali baš zato svaka mnogo doprinese raznolikosti nastupa. Do sada smo imali podjednako odobravajuće reakcije na način na koji svaka interpretira svoj scenski alter-ego. Dobro, možda je muški deo populacije bio za nijansu veseliji.

 

Anja4

Koje su to muške pesme, bilo kog žanra, koje bi volela da obradiš i izvedeš na nastupu ?

 

         Odrasla sam slušajući Queen, a Fredi je fantastičan uzor, tako da bih vrlo rado njemu odala omaž u nekom od narednih nastupa.

 

Pokušaj u 5 reči/pojmova da opišeš osećaj koji te preplavi kada se popneš na binu i krenu taktovi tvoje omiljene pesme koju upravo treba da pevaš ?

 

 

         Žmarci, serotonin, trema, neustrašivost, ljubav.

 

U kom poznatom filmu (ili više njih) bi volela da su ti ponudili ulogu pevačice? Kog glumca bi poželela za svog filmskog partnera, u tom slučaju ?

 

 

             Svakako bi se radilo o mjuziklu i, mada bih bila prezadovoljna bilo kojim za početak (hehe), ne mogu samo jedan da odaberem: Moulin Rouge (Satin), Notre Dame de Paris (Esmeralda) i od Diznijevih klasika The Lion King (Nala). Mogla bih da kažem da mi se san ostvario ako bi mi partner na sceni/platnu bio Nil Patrik Haris.

 

Anja6

     

Koju pesmu bi odabrala kada bi trebala nekoga da uspavaš, a koju kada bi želela da zavedeš ?

 

 

         Ako i dalje govorimo u duhu kabarea i džeza, uspavanka bi bila Summertime od Arete Franklin, a koketirala bih uz I Got Trouble od Kristine.

 

Gde možemo da vas čujemo i vidimo u narednom periodu ?

 

         Godinu završavamo u sjajnom raspoloženju kako u prestonici tako i u ravnici: 02.11. gostujemo u okviru drugog Poetskog cirkusa sa drugarima iz udruženja Kravatisti u KPGT-u (Beograd), a 22.11. smo domaćini (ili domaćice?) kabare večeri u kafiću “Paprika” (Novi Sad) a planiramo i novogodišnje izdanje nastupa.

 

Anja

 

 

 I za kraj, kada smo kod provokativnog kabaretskog kostima, evo par blic/leksikon pitanja. Čipka ili saten ? Halteri ili samodržeće čarape? Crveni ruž ili smokey eyes? Gola ledja ili dekolte Muštikla ili cigara ?

 

          Čipka.

         Halteri.

         Smokey eyes.

         Gola leđa.

         Cigara.

         😉

 

Nataša Bakić

Fotografije: Lična arhiva, Nikola Đukić

Više o “Kabaretknjiama” možete naći na Kabaretkinje

Tags:
,
Nema komentara

Ostavi komentar