Holden Kolfild (ni)je Mali Princ

Tumačeći naslov romana Lovac u žitu, nekoliko puta smo u Holdenovim razmišljanjima prepoznali razmišljanja Malog Princa. Naizgled, oni su nespojivi – junak i antijunak. Međutim,  Holden sebe zamišlja kako stoji u polju žita u kojem se igraju deca. U njegovoj maštariji, na kraju tog polja nalazi se provalija. On bi stajao u tom polju i pazio na decu koja bi se previše približila ivici, i uhvatio bi ih da ne padnu u provaliju odraslih i zrelosti. Kako on kaže, on bi želeo biti “lovac u žitu”. Ovo je metafora za decu koja gube svoju čistoću i nevinost, te odrastaju i pretvaraju se u prevarante koje Holden toliko prezire. Mali Princ nema poverenja u odrasle i smatra da odrasli ništa ne razumeju. Holden jedino veruje devojčici Febi, svojoj sestri.

Došla sam na ideju da dam učenicima esejski zadatak Holden Kolfild (ni)je Mali Princ. Radili su u grupama na jednom od časova obrade romana Lovac u žitu. Evo eseja učenika 8/3, Osnovne škole ‘’8. oktobar’’ iz Vlasotinca.

Prva grupa

Mali Princ predstavlja pravo dete koje se ne snalazi u svetu odraslih. Taj svet mu je stran, jer tek kada napusti svoju planetu dolazi u dodir sa odraslima. Ima potpuno drugačiji ugao gledanja na život u odnosu na odrasle. Holden Kolfild, po našem mišljenju, predstavlja tinejdžersku verziju Malog Princa. Oni se možda ne ponašaju slično, ali gledaju na svet na isti način. Holden je neprihvaćen od strane celog društva i praktično se davi u svetu odraslih. Za razliku od Malog Princa,  on ima porodicu, ali je izolovan i jedini clan porodice, koji mu je privržen, njegova sestra Feba, devojčica, je zapravo dete. Princ na svom asteroidu ima ružu koja je nalik Febi, jer su obe veoma ponosne i brinu za svoje voljene. Obojica su osporavani zbog svojih stavova. I jedan i drugi tuguju za svojim domom, ali istražuju neki drugi svet, njima nepoznat. Holdenova shvatanja su mračnija, jer je on zreliji i ima više iskustava i kontakata sa ljudima. Otuda u njegovim stavovima i ironije i sarkazma. Verujemo, da bi i Mali Princ gledao na svet sa manje naivnosti, da je proživeo gubitke i narazumevanja kakve je preživeo Holden. Obojica su veoma osetljivi i osećajni, mada Holden to prikriva. Izgleda kao da ga ništa ne dotiče, ali trune iznutra. Njegov odbrambeni mehanizam je u tome da bude hladan i da se pretvara da ga ništa ne zanima. Jednog dana će zbog toga praktično ‘’pući’’i svoju priču pričaće zatvoren na psihijatrijskoj klinici. Princ je vedriji i druželjubiviji, ali on je ipak samo dete. Holden je zbog nebrige svojih roditelja i bratovljeve smrti morao da odraste pre vremena. Princ verovatno ne bi pio i pušio poput Holdena, ali bi promenio neke stavove. Na kraju, obojica se vraćaju svojim kućama, ali mi ne znamo sudbinu Malog Princa, a Holden sa sedamnaest godina prepričava tri dana svog života zatvoren u psihijatrijskoj bolnici.

Smatramo da je Holden verzija Malog Princa, zarobljenog u telu tinejdžera.

Natalija, Marija, Jovana

Vukašin, Nemanja, Stefan

Druga grupa

Pročitavši naslov zadatka, pomislili smo: ‘’Naravno da nije, apsolutno je drugačiji.’’. Zatim smo pokušali da razotkrijem sve razlike i pred nama su se ukazale i neke sličnosti. I jedan i drugi bili su usamljeni i osećali da nemaju nikog svog. Međutim, Mali Princ je imao ružu, a zatim je upoznao i lisicu koja mu je dala nekoliko važnih saveta o životu. Holden nije imao prijatelje, ali je imao Febu, koja ga je štitila, i možda nekad bila razumnija i zrelija od njega. Obojica dečaka lutala su pokušavajući da shvate život i svet odraslih. Zazirali su od tog sveta. Holden ga je metaforično predstavljao kao provaliju, a Mali Princ je bio u čudu kada je prvi put, putujući sa planete na planetu, upoznao taj svet. Jednostavno je zaključio da odrasli ništa ne razumeju i  da vole brojeve. Zbog situacija u kojoj se našao, Holden je odrastao pre vremena, a mali Princ naučio neke važne lekcie o odraslima. Holden je imao porodicu koja mu nije bila posvećena, prezauzete roditelje, koji ga nisu poznavali i bio je prepušten sam sebi. Mali Princ nije imao nikog, sem ruže, s kojom se sukobio pred obilazak nekih drugih planeta. Međutim, čini se da se Mali Princ, iako sam i neupućen na druge, u tom svetu bolje snašao. Možda zbog svoje radoznalosti i želje da po svaku cenu sazna odgovor na pitanja. Holden mnogo brže odustaje i dosadjuje se.

 Kod Holdena prepoznajemo obrise Malog Princa, ali on ipak nije Mali Princ. Životna iskustva učinila su da izgubi Malog Princa u sebi.

Viktorija, Milica, Marija, Saška,

Natalija, Uroš, Ilija

Treća grupa

Ove dve knjige, Lovac u žitu i Mali Princ, originalne su, neobične, pisane drugačijim stilom, ali možemo povući neke paralele, pre svega kroz analizu dva glavna junaka.

Oba lika predstavljaju dva dečaka koji, usamljeni u svom svetu, istražuju život do same srži, ne libeći se da tragaju do velikih dubina. Mali Princ nikada nije odustajao od svojih namera i pitanja, a holdena su interesovale sasvim bizarne stvari i okupirale ga. Iako su obojica bili usamljeni, imali su drugačije poglede na svet. Mali Princ je u svemu video dobrotu, mada su ga neke stvari u svetu odraslih zbunjivale. Na drugoj strani, Holden je mogao da vidi mračnu stranu iza maske naizgled dobrih ljudi. Obojica ne shvataju svet odraslih iako se Holden nesvesno približavao toj provaliji (svetu odraslih) od koje pokušava da spasi decu. Kada je prišao dovoljno blizu, shvatio je da taj svet koji ima svojih prednosti, ima i mnoštvo mana. Hteo je da bude samostalan, nezavistan i zato je sve vise i vise gubio dete u sebi. Na kraju je ostao sam u jami odraslih iz koje nije lako izaći. Za to vreme, Mali Princ uživa u slobodi, pokušavajući da otkrije tajne beskrajnog i neistraženog svemira. Tu je osnovna razlika između njih dvojice. Mali Princ nije mogao da dočeka da dođe do novih saznanja, mesta i prijatelja, dok se Holden plašio nepoznatog i toga šta će ga snaći u toj jami koju čini svet odraslih.

Ipak, na kraju je svako od njih našao put do svoje kuće – Holden je došao u svoju porodičnu kući, a Mali Princ na svoju panetu. Ali, da li su zapravo tamo?!

Sanja, Nataša, Stefan, Milan Dušan

Četvrta grupa

Prelaz između detinjstva i sveta odraslih predstavlja najteži i najproblematičniji period života. Deca taj period doživljavaju na različite načine. Takav je slučaj i sa junacima romana Lovac u žitu i Mali Princ. Ova dva junaka imaju dosta sličnosti, ali i mnoštvo suprotstavljenih osobina. Holden Kolfild je imao dosta teško i mučno detinjstvo, za razliku od Malog Princa koji nije znao za prave nevolje i problem u životu. Obojica junaka detinjstvo su smatrali rajem za razliku od sveta odraslih na koji su gledali sa dozom cinizma, očima punim nerazumevanja i negodovanja. Oni nisu želeli da budu deo sveta odraslih i zauvek su želeli da ostanu deca. Svet su upoznavali kroz putovanja i avanture. Ruža je Malom Princu predstavljala pravog prijatelja i on je uvek čuvao u svom srcu na isti način na koji je Holden čuvao svoju sestru Febu u mislima. Bili su hrabri jer su prihvatali izazove, nisu se plašili putovanja u nepoznato. Uočljive su i razlike među njima. Oni gledaju na svet odraslih ljudi drugačije. Holden je prelaz u svet starijih video kao pad u provaliju odrastanja iz koje nema povratka, dok je Mali Princ odrasle video kao ljude koji su zaboravili da su nekad bili deca. Princ je bio bezbrižno dete, nije znao za nevolje koje donosi svet odraslih, dok je Holden bio upućen u sve opasnosti koje su se krile u mraku tog sveta. Mali Princ nasilje nikad nije video kao rešenje, za razliku od Holdena koji je bio sklon tučama Ii svađama.

Smatramo da je Holden još u detinstvu, posle smrti brata Elija, počeo da gubi Malog Princa u sebi i da je prilikom prelaska u svet odraslih morao da izgubi ono detinje i upadne u provaliju odraslih. Mali Princ zauvek ostaje dete.

Tamara, Aleksandra, Nikola,

Dušan, Marko, Marjan

Ivana Cekić

profesor srpskog jezika

Fotografije: lamsao.com, delfi.rs

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.