Hardkor filmovi o hardkor ljudima za hardkor ljude 2: Neki skinhedi samo skankuju, a neki…

 

Istovremeno sa filmovima o fudbalskim huliganima otkrio sam i filmove o skinsima. Svi su čuli za skinse, ali koliko se činjenica zapravo zna o njima? Potkulturna pojava skinhedsa se vezuje za kraj šezdesetih godina dvadesetog veka i nije imala nikakve veze sa nacizmom, za koji ih danas svi vezuju. Deca iz siromašnih kvartova Londona nosila su standardnu odeću pripadnika radničke klase (čizme sa jakim đonovima, pantalone sa tregerima…), a brijanje glave je bilo izraz njihovog bunta. Njihov pokret nastao je kao suprotnost hipicima. Samim tim, vezivali su se za drugačiju muziku (ska, rege, rokstedi, pank, Oi! i hardkor), pored toga što su se drugačije nosili. Pojava naci skinsa desila se godinama kasnije. No, da ne bih sad ulazio u istoriju, preći ćemo na filmove.

„Made in Britain“

Alan Klark (Alan Clarke), tvorac „Firme“ („The Firm“), filma o fudbalskim huliganima koji smo pominjali u prvom delu ove filmske estetike, sedam godina ranije snimio je „Made in Britain“ (1982) sa Timom Rotom (Tim Roth) u glavnoj ulozi. Da stvar bude još zanimljivija – ovo je prvi Rotov film. Već je u njemu ostvario zapaženu ulogu i otkrio svoj potencijal, koji će kasnije sve više dokazivati. Glumi mladog, buntovnog naci skinsa, sa tetovažom male upečatljive svastike između obrva. Ovaj film nema standardni scenario, već odaje utisak improvizacije. Scene bezumnog nasilja se nižu, a sama motivisanost „lebdi“. S obzirom da je glavni protagonista tinejdžer, koji možda još uvek sebi i ne može da objasni sve stvari, ovakav postupak se ne može uzeti kao propust. On je veoma mlad, veoma besan, i jedino što želi jeste da oslobađa svoje nezadovoljstvo (setite se „Paklene pomorandže“). Ovo je sirov film u kom je teško uživati, ali je nadasve specifičan.

Made In Britain black sheep

„Romper Stomper“

Deset godina kasnije pojavljuje se skinhed film sa još jednom filmskom zvezdom, koja tada to nije bila. U pitanju je australijska produkcija, a jednog od glavnih likova glumi Rasel Krou (Russell Crowe). Režiser i scenarista Džefri Rajt (Geoffrey Wright) je izgradio Krouov lik po uzoru na Dejna Svitmana (Dane Sweetman), sa kojim je vodio razgovore u zatvoru. Svitman je bio vođa melburnskih naci skinheda, a osuđen je na doživotnu robiju zbog ubistva. Zbunjenost i nezadovoljstvo mladih i pobuna protiv svih i svega često ih mogu odvesti u ekstreme, kao što su naci pokreti. Ovaj film dobija brojne nagrade i nominacije, a ubrzo stiče i kultni status. Mnogo godina kasnije će Rasel Krou ostvariti brojne uspešne i nagrađivane uloge u svima nama dobro poznatim filmovima, ali Džefri Rajt još uvek nije uspeo drugim ostvarenjima ni da se približi ovom svom filmu, a kamoli da ga nadmaši.

 

Romper Stomper black sheep

 

„American History X“

„Američka istorija iks“ je najpoznatiji i najgledaniji film ovoga žanra. Slika Edvarda Nortona (Edward Norton) sa velikom istetoviranom svastikom na levoj strani grudnog koša se ne zaboravlja. Norton je odličan glumac, a što su karakteri koje tumači iščašeniji i ekstremniji, kao i u ovom filmu, on je još bolji. Američko društvo je sastavljeno od svih rasa i vera, pa bi, samim tim, trebalo da bude dokaz i primer tolerancije među ljudima. S obzirom da nijedan sistem još uvek nije uspeo da dođe do utopičnosti (koja je za ljudski rod očigledno nedostižna), logično je da u slojevima društva sa nižim životnim standardom ili lošijim obrazovnim sistemom tolerancija ostaje fikcija, nešto što je teško pojmiti, a kamoli praktično ostvariti. Gde počinju ideali i verovanja, a gde prelaze u mržnju i netrpeljivost? I da li je sve u verovanju ili mržnji, ili se možda kriju još neke stvari iza toga? No, svako ko je gledao ovaj film zna koliko je dobar i zanimljiv, a oni koji nisu mogu slobodno da ga na svojoj listi zavedu „pod obavezno”.

 

American History X black sheep

 

„The Believer“

Ovaj film donosi novine u svet naci skinsa. U „Verniku“ imamo priliku da pratimo lik mladog skinsa jevrejskog porekla! Ideja da glavni protagonista bude nacista Jevrejin je sama po sebi veoma provokativna i mogli bismo se kladiti da je Henri Bin (Henry Bean), scenarista i režiser ovog filma, hteo da ide na izazivačku kartu. Ali, najzanimljivije je to što je ovaj film zasnovan na istinitoj priči. Izvesni Danijel Burez (Daniel Burros) je stvarno bio član Američke nacionalne partije, i pored toga što je bio Jevrejin, a još zanimljivije je što nije bio jedini. Šta bi moglo da navede bilo kog Jevrejina da postane nacistički orijentisan? Film se bavi ovim pitanjem. Unutrašnja drama glavnog protagoniste, koju je dobro prikazao Rajan Gosling (Ryan Gosling), prenosi se na njegovo okruženje, koje je zbog same prirode slučaja polarizovano, pa će vas želja za otkrivanjem razrešenja sve vreme držati vezanim za ekran. Film je nagrađivan brojnim nagradama, a Gosling je posle ove uloge postao glumac na koga treba računati u budućnosti, što je i opravdao.

 

The Believer blacksheep.rs

 

„This Is England“

Za kraj sam ostavio film koji razjašnjava ko su zapravo skinsi i kako su nastali naci skinsi. Radnja filma se dešava 1983. godine i prati život i želju za nalaženjem društva dvanaestogodišnjeg Šona Filda (Shaun Field), kojeg je odlično prikazao mladi Tomas Turgus (Thomas Turgoose). Reditelj Šejn Medouz (Shane Meadows) stvorio je lik malog Šona koristeći se iskustvima iz sopstvenog odrastanja. Šon živi u siromašnom kvartu samo sa majkom, pošto mu je otac poginuo u Folklandskom ratu. Neprihvaćen od imućnije dece, postaje prihvaćen od strane grupice skinsa, koji takođe potiču iz siromašnih porodica. Ideja nacizma ne postoji, sve do povratka problematičnog Komba sa robije, koji će izazvati podele unutar društva. Odluke se donose, što je deo odrastanja. Kakav je zaplet, razrešenje, pouke i poruke, ostavljam vam da otkrijete. Film je dobio brojne nagrade, a uspeh mu je doneo i nastavke u vidu serija („This Is England ’86“ i „This Is England ’88“). „Ovo je Engleska“ je dobar film za razbijanje predrasuda o skinsima, isto koliko je i dobar za objašnjavanje pojave nacizma unutar jedne potkulture. Neki skinhedi ipak samo skankuju (igranje uz ska muziku), dok neki drugi…

 

THIS IS ENGLAND blacksheep.rs

 

Autor: Marko Nikitović

Fotografije: dvdbeaver.com, flickfacts.com, ntlworld.com, ozinemablog.wordpress.com, downloadmoviesfreee.org, imgur.com

1 Komentar
  • prugetufne
    Objavljeno 17:23h, 09 juna Odgovori

    sjajan izbor filmova, sjajan prikaz!

Ostavi komentar