Godina lude ženske

 Prošle godine, baš negde u ovo januarsko vreme, pila sam vino, jela čips i verovala u ljubavi koje ne postoje. Nisam imala svoju srećnu Novu godinu u ponoć jer sam verovala u taj neki loš trip koji je, po nekoj mojoj uvrnutoj logici, trebalo da se nakon poljupca pretvori u pravu stvar.  Kao kad žabac postane princ, ta neka fora. Najgore je što sam dugo bila ubeđena da sam takav princip razmišljanja prevazišla kad sam sa šest godina rekla mami: – Ma daj. – nakon što mi je pročitala bajku o princu žapcu.

Ispostavilo se, ipak, da princip nije prevaziđen, i da je čitava ideja samo evoluirala u neki napredniji romantično-patetični oblik, prihvatljiv za dvadesettrogodišnjakinju. Znaš ono, možda nema žapca i princa, ali uvek je tu neki simpatični mučenik kog treba da preobratiš u idealnog čoveka. Pardon, mučenik kog NE MOŽEŠ preobratiti (veruj mi na reč!). Al’ svejedno ćeš pokušati jer – luda ženska, što bi učila na tuđim greškama i pametno trošila vreme sa nekim normalnim kad se možeš ludirati sa nekim nenormalnim.

Sad, šanse da ćeš uspeti da zaobiđeš ne samo poljubac, nego i veridbu, brak i decu sa bar desetak normalnih ljudi dok očajnički pokušavaš da zbariš tog jednog, koji pojma nema gde se nalazi, koja je godina i njegova svrha na planeti, veoma su visoke. Da ne kažem potpuno izvesne.

godina-lude-zenske-blacksheep-rs

Što znači:

Ako se pod hitno ne iščupaš iz fazona u kom provodiš Novu godinu (i reprizu Nove godine!) namerno se alkoholišući, čekajući poziv, susret i poljubac, ugasila si ga. Evo, ja ti kažem.  Been there. Preživela. Znam kako je. Sve znam. Znam i da najviše boli dok traje. Jednom kad izvadiš trn, ostaje samo da zaraste. Posle nekog vremena, budeš skroz kul. I još više kul nego što si bila. Jer sad imaš jedan slučaj iza sebe i ne treba ti još pet takvih za nauk. Dosta ti je taj jedan.

Posle nekog vremena, budeš u redu, jer posle nekog vremena, pojavi se taj jedan šmeker sa jednom, dve ili više kul tetovaža. I seksi kožnom jaknom. I dobrom frizurom. I izgleda kao opasan frajer, i sasvim bi ga ugnjavila, onako usput. I sve tako naizmenično. Prosto ne znaš šta bi pre. Prosto ne znaš što nisi pre. A onda shvatiš da zapravo znaš, i opališ sebi dva-tri šamara.

I onda se iznova ušuškavaš u taj krevet, i iznova otvaraš čips, i iznova piješ vino dok mu iznova ne zaspiš na ramenu uz film.

I ovog puta imaš svoju srećnu Novu godinu lude ženske.

Jer si luda ženska.

I jer si je zaslužila.

Autorka: Milica Stanisavljević

Fotografija: tumblr.com

1 Komentar
  • Pingback:Kreativni haos sa planerom u torbu -
    Objavljeno 16:41h, 10 maja

    […] da u decembru  svečano izjavi: Djeda Mraze, kidam uz objašnjenje da je to definitivno bila Godina lude ženske. Kad je pitate – Je l sve kul? odgovoriće: Idem unazad, bejb jer Nisam načisto, […]