„Furio, rispekt đinajlu! Ne, ne, to nije dijagnoza, to je sinonim za virtuoza.“

 

Pre mesec dana Bassivity Digital je na svojoj zvaničnoj stranici postavio za besplatno skidanje prvi album Furia Đunte – „Lucidan potez“. Furio nam dolazi iz Niša, grada u kojem je rep muzika oduvek imala svoje mesto. Ali Furio nije od juče, poslednjih nekoliko godina imali smo više prilika da se upoznamo sa njegovim stilom i njegovom pričom. Deo je BCREW-a sa Demoniom, s kojim je uradio dva spota za pesme „Nek se troši“ i „Jug“. Gostovanjima i saradnjama na zajedničkim pesmama, Furio se odmah izdvojio kao specifičan MC. Njegova pesma „Droga i američki film“ našla se na novoj Bassivity-jevoj kompilaciji „Ulice 2“, koja je na izvestan način najavila ovaj njegov prvenac.

 

Furio Djunta - Lucidan Potez (cover)

 

Album počinje isečkom iz filma „Sedam“ („Seven“), u kom serijski ubica, kog tumači Kevin Spejsi (Kevin Spacey), objašnjava da nije ni po čemu poseban, već da samo radi ono što mu je posao, i prva pesma počinje. „Sekta“ kreće lagano, da bi ubrzo postajala sve furioznija i luđa. Odličan reprezent za Furia i njegov album! U naredne dve pesme nastavlja u sličnom stilu, što ni najmanje ne šteti njihovoj zanimljivosti, zapravo, ne znam koja je bolja! Posle prve tri pesme i gluvom bi bilo jasno kakav je fazon i način razmišljanja Furia Đunte.

Zatim, ulazimo u neku vrstu „trilogije noćnog života“, jer su sve tri pesme motivski povezane, što govore i sami nazivi („Živimo noću“, „Kako bilo sinoć?“ i „6 ujutru“). Ovde Furio dobija pomoć svojih kolega sa scene (Rasta, Ikac i Demonio), jer i svaki noćni izlazak podrazumeva društvo. „Noćni život“ je izdvojen kao singl za koji je snimljen spot i, mada nije moj lični favorit, očigledno je da ima potencijal hita.

Posle ovoga album postaje više lično orijentisan, ali nikako jednoličan. On sadrži okrenutost odrastanju („Rokenrol“) ili ljubavi („Vudu lutke“), kao i svojevrsni prelom između Furia Đunte i Dragutina („14. septembar“), kada dolazi do sagledavanja ličnog i društvenog stanja.

Za sam kraj su ostavljene dve pesme („Treba mi odmor“ i „Prespavaću dan“) koje polako „spušaju loptu“ i stavljaju tačku na ovaj album. Kao i posle svake dobre celonoćne žurke, podrazumevaju se odmor i prespavan naredni dan.

Veoma dobro komponovan album, koji potpuno opravdava svoje ime. Nije ni predugačak ni prekratak (12 pesama). Za muziku su bili zaduženi: Coby, Rajk i Mystee, a za miks Janzoo. Rezultat je odličan! Kad se u sve to uklope Đuntini tekstovi i način repovanja, dobijamo jedno veoma dobro ostvarenje.

 

Furio Djunta

 

Furio Đunta je: inteligentan, lucidan, zanimljiv i nadasve inventivan. Teme, naravno, nisu novost, ali Đuntin stil i način repovanja jesu (obratite pažnju kako specifičnim deljenjem reči na slogove dobija na zanimljivosti u ritmu). Svaki tekst ima toliko dobrih „linija”, da bi mi bio potreban poseban rad u kome bih se samo time bavio, tako da ih neću izdvajati.

Ako date šansu ovom albumu, primetićete da vam može biti veoma blizak, baš zbog toga što je autentičan i realan. Jasno je da Furio ne glumata, nego da se dobro zabavlja dok stvara pesmu. S druge strane, uočljiva je dobra promišljenost i zdrav stav. Pored toga, Đunta ne bi bio to što jeste, da ne dodaje ta mala pakovanja ludila, koja ovaj album čine posebno uzbudljivim i zanimljivim. Zbog toga vam nikako ne može biti dosadan, osim ako uopšte niste zainteresovani za ovu vrstu muzike. Za mene, ovo je jedan od boljih domaćih rep albuma ove godine, a vi otkrijte zašto je Furio „đinajlu”!

Furio Đunta & Rasta- Živimo noću

Autor: Marko Nikitović

Fotografije: blog.bassivitydigital.com, facebook.com

Nema komentara

Ostavi komentar