Fabrička podešavanja

– Mogla bi malo da oladiš sa tom romantikom i izlivima nežnosti.

Viber prepiska između moje Dr House sestre i mene pretvorila se u razmenu dečjih fotografija i raznoraznih fizioloških i bioloških iskustava. Kad je čije dete kakilo. Na koliko često jede. Hoće li se grudi (ikad više) vratiti na svoju prirodnu veličinu. Koliko se i kako spava.

– Okej, preterala sam?

– Pa, brate, prošlo je glavno ludilo, vreme je da se vratiš na fabrička podešavanja. Vidiš kako se ja polako pretvaram u dobru staru aždaju?

– Rodile smo decu pre 20 dana. Kako misliš da je moguće da se vratimo na fabrička podešavanja, pobogu?

– Doduše, tvoja fabrička podešavanja su neka mlaka i mlitava varijanta tebe, ali bar nije ova gomila razneženih hormona!

 „Gomila razneženih hormona“ doživela je svoj vrhunac u izjavi: Ali ja je toliko volim! Toliko da… Čak i njeno govance volim!

– Zvanično, zvučiš kao one pomahnitale i poremećene majke! Daj, uzmi, pročitaj nešto!

I tako smo moja Žabica i ja pročitale knjigu. Bila sam dobra majka, pa sam joj čitala srpske narodne bajke. Baš-čelik. Baš-čitanje. A onda i ovo baš-pisanje.

– Okej. Fabrička podešavanja znače brisanje fajlova. Resetovanje. Tabula rasa. Ispočetka.

– Nisam rekla da zaboraviš kako se zoveš, nego suprotno! Da se setiš ko si. Okej, sad si mama-tetka. Kapiram, srce drnda. Ali šta ćeš da im daš ako sebe izgubiš?

Moja Dr House sestra, drugo ime za mudrost i naravno-da-sam-u-pravu-osobu.

U tu veliku neispavanu čorbu Mama je dodala svoju genijalnost: Nije lako, ali ako!

I onda se razbistrilo!

Kad dođe pravi trenutak, dese se neke ozbiljne stvari. Jedino što možemo jeste da im se ozbiljno prepustimo.

U stvarnom životu vraćanje na fabrička podešavanja ne znači brisanje, već prilagođavanje. Još malo pa kao pametni telefon – ažuriraš dešavanja. Nadograđuješ sebe. Ostaješ isti, a menjaš se, rasteš.

– Nije stvar da budeš samo mama. Suština je da u majci tvoje dete prepozna tebe. E, tako! A sad, skuvaj kafu i zamaskiraj te podočnjake! Ljube te sestra i tetino tetinče!

13293235_10209864072824765_1963920034_n

Autorka: Srbijanka Stanković

Izvor fotografija: pinterest.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.