®evolution

Jednog dana nastade čovek. Zatim nastadoše ljudi. Ti ljudi imaše potrebu za preživljavanjem. Preživljavanje je zahtevalo odbranu. Odbrana snagu. I bi čovek, i bi životinja. I životinja živa je bila eventualna opasnost, a mrtva višetruka korist. Čovek se nahranio, obukao i zastitio od hladnoće i nastavio sa razvitkom.

I dođoše ratovi i mačevi, zatim mačeve zameniše puške. Zatim puške zameniše bombe i razna oružja koja zahtevaju minimalni čovečji napor.

I čovek ode na posao. Radi osam sati, neki poslovi su teži, a neki lakši. Svi su ni prići borbi za život. I čovek sedi, ispred kompjutera, televizora, sa telefonom u ruci, besposlen. Razmišlja. Sada se ne bori za opstanak, sada živi. Živi lagodnije nego ranije. Tehnologija mu to dozvoljava. Ima višak vremena.

A šta se sa dokolicom radi – razmišlja se, filozofira. I svi postadosmo filozofi, kritičari života i umetnosti. I negativna kritika postade najviša ocena dobrog kritičara, jer si mnogo dobar ako pronalaziš greške u sistemu. Sistem je loš, ti savršen.

Drugi se deo omeo u umetnosti. Najviše onoj estradnoj. Jer, umetnost je umetnost pa kakva god da je, ne? I tako… bavimo se (ne)kulturom, jako smo pametni, mahom smo hejteri, svakako neproduktivni, nikako aktivni, uvek pasivni, okolinu treba menjati, mi smo savršeni, pred nadređenima bespogovorni, stalno sumnjičavi, ne pomažemo jer se bojimo da pomoć ide u pogrešne ruke, a svojevoljno pogrešimo.

Njima novac dajemo, sebi na uštrb, zlotvorima na sreću, političarima na radost, Majci Zemlji nikako na korist.

Leonardo je napokon dobio Oskara, a davio je o globalnom zagrevanju. Strašno. A ĐE JE MEĐED?!

12834465_1697121843882696_1844635177_n

Autorka: Tina Clyde

Izvor fotografija: facebook.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.