Evolucija i misija najpoznatije bele haljine: Venčanica

Da li ste znali?

– Svadbene haljine su  povezane sa tradicijom naroda, kao i sa crkvom, posebno u vreme kada je imala velik uticaj na narod.

– Drevni Egipćani su prvi prihvatili brak kao legalnu vezu između dvoje ljudi. Dan pre venčanja mlade su nosile plave ili roze haljine, a na sam  dan održavanja ceremonije venčanja oblačile su  dugu lanenu haljinu protkanu zlatnim vezom.

– U starom Rimu mlade su nosile cvetne krune na glavi kao i belu haljinu u čast boga Himena, boga časti i nevinosti.

– Rimska ceremonija venčanja mogla se održati  bez prisustva mladoženje. Mogao je da napiše pismo u kome izražava svoju nameru da se oženi sa izvesnom devojkom.

– Venčanja su za stare Grke bila još jedna prilika da slave svoje bogove. Devojke su se udavale sa 15 godina. U kosi su imale venac od ruzmarina i ljiljana kao i šest pletenica po ugledu na Vestalske device. Haljina je bila drapirana i oko struka se nalazio pojas sa Herkulovim čvorom koji je mladoženja morao da odveže sa vreme ceremonije.

– U srednjem veku brakovi su sklapani iz interesa tako da je sama haljina morala biti od najkvalitetnijih materijala i izgledati što bogatije, raskošnije i glamuroznije, jer je to ukazivalo na materijalno stanje porodice i njen status. Bile su popularne perike koje su pravljene od kose siromašnog stanovništva.

– Za najlepšu venčanica svih vremena smatra se ona koju je kraljica Viktorija nosila 1840. godine, kada se udavala za princa Alberta. Promenila je kraljevsku tradiciju venčanja u teškoj brokatnoj haljini dopunjenoj baršunom i skupocenim krznenim ogrtačem.

–  Crvena boja je tradicionalna za venčanice u Aziji, jer se smatra da crvena boja donosi sreću.

–  Kod Arapskih naroda, običaj je da se mlada presvuče više puta, i nosi venčanice u raznim bojama, jer svadba uglavnom traje danima.

– Čuvenu venčanicu iz ‘50-tih godina prošlog veka, nosila je  holivudska glumica i princeza Grejs Keli. Bila je izrađena od 125 metara svile, 40 metara čipke i 1000 bisera.

– Venčanice koje danas mlade nose najviše podsećaju na srednjovekovne haljine koje su za venčanje nosile kraljevske porodice.

– Najstarija venčanica u Beogradu je ujedno  i najstarija očuvana venčanica a Srbiji, koja datira iz 1856. godine, koja je pripadala Jeleni supruzi Jevrema Grujića.

Marija Ignjatović

Fotografije: pinterest.com, haoss.rs, asoireechicevents.com

2 Komentara

Ostavi komentar