Državni posao

      Komedija ipak postoji. Dejan Ćirjaković, Dimitrije Banjac i Nikola Škorić su satiričnom emisijom „Državni posao” vratili komediju u državu crne hronike. Satirični razgovori između trojice aktera podsećaju na „stand-up” formu kazivanja. Humor toliko jednostavan, a ipak brilijantan i razumljiv svima.

cvarkov_blacksheep.rs

     Radnja osmišljenog programa smeštena je u kancelariju jedne nepostojće državne firme. Boškić (Dejan Ćirjakov), Đorđe Čvarkov (Dimitrije Banjac) i Dragan Torbica (Nikola Škorić) su kolege koje dele kancelariju u već pomenutoj državnoj firmi. Svaka epizoda je jedan radni dan u njihovom preduzeću. Zaposleni svojim razmišljanjima, komentarima, debatama, na realan i satiričan način govore o aktuelnim dešavanjima, dnevnim događanjima u preduzeću, životu i društvu. Inspiraciju nalaze u temama dnevne i sedmične štampe, blogovima, sajtovima, televizijskim i radijskim emisijama, filmovima. Sjani skečevi obilati duhovitim opaskama prevashodno služe da nasmeju gledaoce i podstaknu ih na razmišljanje. Tema je svakodnevica. Nema granica ni odrednica, govore o politici, sportu, svetu zabave… svetu koji nas okružuje.

boskic_blacksheep.rs

     Đorđe Čvarkov, glavni arhivista, autonomaš, komunista. On još uvek žali za starim vremenima, kada je bio finansijski direktor i sa čuvenim Marijanovićem (često ga pominje u svojim anegdotama) bančio po kafanama i krao po preduzeću. Promenom vlasti gubi funkciju, govori da je zbog politike, dok firma i sud tvrde da je zbog krađe. Pored državnog posla, prodaje piliće cverglane. Živi na farmi sa svojom babom, koja je, pored prethodno navedenog Marjanovića, često pominjana u njegovim pričama. Njegova netrpeljivost izražrna je prema došljacima (Dragan Torbica), a svakako, i prema mladima i savremenim pogledima na svet (Boškić).

    Dragan Torbica, zamenik glavnog arhiviste, Bosanac je iz Krajine. Klasičan predstavnik srpske struje 90-ih godina. Živi u tastovom stanu sa svojom ženom Smiljkom, dva sina i kćerkom Milicom. Poznat je po svom patriotizmu i neisplaćenim kreditima. Neostvarena želja mu je kupovina „golfa 3”. Večiti je neprijatelj glavnog arhiviste. Iz epizode u epizodu pratimo njihov međusobni rivalitet i spletkarenja.

torbica_blacksheep.rs

     Boškić, najmlađi član ove trojke, na poziciju je došao preko svog brata političara. Često je ponižavan i provociran od strane svojih kolega na račun nedostatka ljubavnog života i zbog brata, prevrtljivog političara. Boškić je tipičan predstavnik mladih, uvek ima primedbu na sve, uvek spreman govor za sve. Ipak, nije sposoban da sam uradi bilo šta. Torbica i Čvarkov su jedino složni kada napadaju Boškića.

      Glumci su ujedno i autori emisije, svako piše svoj tekst. Iza sebe imaju još dva projekta, „Noćna smena” i „Velika Srbija”. Ipak, emisijom „Državni posao” dostigli su vrhunac popularnosti i formu koja karakteriše specifičan balkanski humor. Emisija se prikazuje na Radio-televiziji Vojvodina u 18.50 časova.

drzavni_posao1_blacksheep.rs

       U duhu ove teme red je da tekst i završim nekom kultnom šalom naših „državnika”.

 U hodniku jedne državne firme u popodnevim časovima sretnu se dvojica kolega, razmeniše poglede, a zatim jedan upita drugog:

–  Šta je kolega, ni ti ne možeš da spavaš?

      Za zdrav život je neophodna doza humora. Toplo vam preporučujem „Državni posao”.

Autor: Miloš Stepanović

Fotografije: rtv.rs, novinenovosadske.rs, ilovenovisad.com, bizlife.rs

Nema komentara

Ostavi komentar