Doručak kod Kafke

Kada se Sandra M. narednog jutra probudila iz nemirnih snova, otkrila je da ne samo da se nalazi u Kanzasu već i na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Na stočiću do kreveta pronašla je radnu svesku za učesnike u Radionici za aktivno traženje posla i u svesci sledeći tekst:

Većina poslova koji se nude deo su skrivenog tržišta rada. Da biste istražili skriveno tržište rada, morate koristiti neformalne metode.

I mada Sandra nije razumela sadržaj ovog teksta, niti kako se isti našao na stolu, najzad ni zašto je tog jutra odlučila da piše u trećem licu, kao strastveni uživalac fantastičarskog žanra odlučila je da pristane na ovako nemotivisan početak in medias res i rastumači smisao tajnog spisa. Na njenu sreću, listanje osamdeset strana jednako nerazumljivih kodova donelo je i jedan spasonosan trag – za dodatne informacije obratiti se šalteru matične službe.

Dorucak kod Kafke

 

 

I tako jedan pasus kasnije, onaj u kome je planirala da opiše zaprepašćenje onih od kojih je tražila informaciju o adresi Biroa i iz toga izvučen zaključak da je isti predstavljao neku vrstu lokalne atrakcije u najmanju ruku, našla se pred vratima plave zgrade u Balkanskoj 33. Uzela je ceduljicu sa brojem i stala u red. A onda je, sat kasnije, uzela još jednu i stala u novi. Iz drugog su je potom vratili u prvi, pa iz prvog u treći, iz trećeg u šesti, kada su se setili da između trojke i šestice postoji još sijaset neistraženih teritorija. A kada više ni sama nije znala u kom se tačno redu nalazi, brojevi su prestali da blickaju sa šaltera. Zaustavili su bubanj i lutrija je bila gotova za danas. U ruci je imala popriličan broj promašenih tiketa i par sumnjivih simptoma gripa iz drugog reda.

 

Autorka: Sandra Maksimović

Fotografije: worldliteraturetoday.org, tumblr.com

 

Nema komentara

Ostavi komentar