09 maj Dolina piva i mira
Pivo u pričama i legendama. Pivo u wellness tretmanima. Pivo u hrani. Pivo u čokoladi. Pivo u sladoledu. Pivo u ruci.
Na osnovu navedenog možete da zamislite koliko sam bila vesela dok sam uživala u Termama Laško, u obilasku istoimene pivare i ručku u restoranu Pavus.
Termalna voda ima blagotvorno i detoksikacijsko dejstvo. Ovaj predivni kompleks se nalazi u dolini reke Savinje.
Pored niza bazena i đakuzija koji su smešteni pod pokretnom staklenom kupolom, sauna centra i fitnes centra, ono po čemu se ove terme razlikuju od drugih su tretmani na bazi piva i meda, kao i Ayurveda programi koje izvode indijski terapeuti i majstori joge.
Ayurveda je drevni sistem lečenja koji je pre 5 000 godina nastao u Indiji, a prema bolesti se odnosi na holistički način. Pored toga što ovakav sistem lečenja doprinosi zdravlju i lepoti, može vam pomoći da sagledate svoj život u drugom svetlu.
Zbog specifične muzike, miomirisa i dekora Ayurveda centra Laško, imala sam osećaj da me je neko katapultirao u Indiju. Usledio je čas joge. S obzirom da sam sa svog prvog (i jedinog) časa u Beogradu pobegla sa rečima: “previše sam nemirna i neposlušna, mene ovakve stvari niti rade, niti smiruju”, Laško-indijska joga me je uspavala. Joga majstor je stručan, fin i NE DOZVOLJAVA “varanje” dok izvodite vratolomije. Stekla sam utisak da je prirodan Bensedin.
Takođe, reč je o kompleksu koji je pet friendly (uz odgovarajuću najavu i kilažu vašeg ljubimca).
Restoran Pavus, grad Tabor
Restoran Pavus je jedno posebno mesto na gastronomskoj mapi, čak i za one sa najprefinjenijim kulinarskim zahtevima. Porodični ručak ili romantična večera unutar dvorca i pogled na grad Laško je pravo uživanje za sva čula. Za nas je kuvao čuveni Marko Pavčnik .
Fuzija ukusa skrojena od svežih i pažljivo biranih lokalnih namirnica, autentični začini, najkvalitetnije meso i poigravanje sa kulinarskim trendovima je ono što me je opčinilo .
Takođe, imali smo tu čast i zadovoljstvo da supruga čuvenog kuvara ruča sa nama. Smenjivala su se prava mala kulinarska remek – dela, najrazličitijih boja i ukusa, prožeta njenom toplom pričom.
Shvatila sam da je tajni sastojak svakog specijaliteta koje je Marko pripremao – ljubav i neverovatna podrška porodice. Ne propustite da probate goveđi jezik i naravno sladoled od čokolade i piva.
Obilazak pivare me je vratio u srednjoškolske dane. Tada smo se ložili da smo strašno kul, ukoliko cirkamo isključivo Laško pivo. Nije ni čudo što se ovo „vraćanje“ savršeno uklopilo sa digresijom našeg vodiča – da je pivo „jedino piće koje je sentimentalna kategorija“. Obišli smo čitavu pivaru, upoznali se sa načinom proizvodnje i na kraju smo u autentičnom ambijentu bili u prilici da neograničeno degustiramo sve vrste piva.
Pored tradicionalnih piva, pažnju su mi privukla dva Special piva – Krpan i Striptis. Krpan je hrabar i jak slovenački junak (nešto poput našeg Marka Kraljevića), a pivo nosi njegovo ime zbog visokog procenta alkohola (11%). U jednom periodu se čak smatralo za najjače na svetu.
Ukoliko popijete Krpan u kombinaciji sa drugim navedenim pivom simpatičnog naziva, ne smem da tvrdim da nećete poželeti da zaigrati striptiz.
Ova tura je učinila da se osećam kao prava „pivska princeza“.
Autorka: Tijana Banović
Sorry, the comment form is closed at this time.