Dobro jutro, Dženi

Dobro jutro, Dženi. Kad budeš čitala ovo, jutra verovatno već odavno neće biti u tvom kraju, i možda će čak stići do Karakasa dok se ti ne naspavaš i ne uhvatiš dobar signal za net, ali nije ni bitno, jer ja ne govorim o jutru na taj način. Ne kao o dobu dana kad Sunce tek izbije, a budilnici po kućama i stanovima dušmanski počnu da isteruju iz kreveta one kojima je glavna briga da u devet sati ne zakasne da zauzmu svoja mesta na kojekakvim besmislenim poslovima. Dobro jutro koje ti želim izmaštao sam inateći se nedostajanju, izfilozofirao sam ga tražeći smisao praznine koju osećam u grudima trpeći tvoju neprisutnost dok bdim na simsu prozora zagledan u daljine rasute između nas.

Noć nije vreme za spavanje kad imaš srce mladog vuka i nemiran um željan tišine koja ostaje kad dnevni ritam zamre i sve padne u san. U toj noći, ja kontempliram o metafizičkim aspektima egzistencije i multifunkcionalnoj arhitekturi svemira, preispitujem prirodne zakone, povlačim istorijske paralele, diskreditujem religije i ideologije. U toj noći ja čitam Aristofana, Šekspira, Verlena, Bulgakova i Safona, gledam Milijusa, Godara, Almodovara i Tarantina, slušam Mendelsona, Rokset i Azru. U toj noći najviše mi nedostaješ, jer bih je rado podelio sa tobom. I onda počnem da sabiram i množim sve što proizvodiš u meni, sve osećaje, misli i želje, i osvanem sa jednim snažnim predosećanjem da će sve biti dobro i da će sve imati smisla. I tako ti postaneš moje jutro, jer jutro je u simbološkom smislu preludijum nove nade, početak nečeg još nedoživljenog i dobrog. Postaneš jutro koje će jednom doći i naneti svežu boju na pejzaž, dati danu lepši ritam i meni motiv da pišem nove priče. Priče avanturističke i moćne, i sve će biti o tebi. Bićeš najlepše priviđenje saharskih vrelina što predvodi karavane Tuarega, ćudljiva boginja monsuna i himalajskih zora, bliznakinja Loare. Bićeš tajanstvena Amna, princeza bejrutskih ulica što bosonogu siročad podučava etici i umetnosti. Bićeš neuhvatljiva Mariel, zvezda parkura, lutalica sa krovova Pariza, drska Sicilijanka Đulijana ili  hirovita Nataša, ponos i greh Sankt Peterburga. Bićeš sve što si želela i što nisi ni sanjala da ćeš biti. Stotine čudesnih sudbina nosićeš ko lepršave letnje haljine, i u svakoj ću te poznati po mirisu dobrog jutra.

Dobro jutro, Dženi. Šaljem ti udoban zagrljaj i ovih skromnih nekoliko reči beskrajne naklonosti. Budi dobro, sijaj i jednom dođi kući.

Autor: Milan Jokić

Fotografija: weheartit.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.