Đavolja rapsodija

Bio sam im najlepši. Zvali su me Bog lepote. Bio sam im najmudriji. Pitali su me za savet. Bio sam im najsvetiji, klanjali su mi se. Imao sam najširi osmeh, zavideli su mi.

Dao sam im ljubav. Gazili su je. Dao sam im sreću. Odbili su je. Dao sam im njive i pašnjake, zamenili su ih fabrikama i smećem. Dao sam im mineralne vode i lekovite izvore, odabrali su jeftin otrov. Dao sam im najsvežiji vazduh, da dišu punim plućima, odabrali su hemiju, rekli su: vazduh je bez mirisa! Dao sam im ruke da rade i noge da hodaju kud im je volja. Odabrali su gvozdene mašine da rade za njih, i točkove da brže stignu do smrti.

Obogatio sam ih knjigama i bibliotekama. Odabrali su ekrane i žicu. Obogatio sam ih sjajnim Suncem i bistrim morem. Odabrali su ekstazu i euforiju, odabrali su ponor.

djavolja-rapsodija-blacksheep.rs

Želeo sam da im dam sve što sam imao i ja. Želeo sam da budu najlepši. Želeo sam da budu najmudriji. Hteo sam svim svojim postojanjem da svetle mojim svetlom. Voleo sam da se zajedno smejemo i da zajedno postojimo.

Prvo su mi skinuli oreol. Rekli su da je smešan, da mi rogovi lepše stoje. Onda su bela krila zamenili šiljatim repom. Crveno je boja radosti. Obojili su me u boju radosti. Kažu da više ide uz mene. Onda su moj osmeh zamenili nakaznim zubima. A oblak na kojem sam sedeo, pocepali, bacili i dali su mi trozubac. Kažu moćniji je. Plašiće.
Voleo sam ih. Želeo sam da im ispunim sve želje. I jesam. Sada je sve po njihovom. Sada dišu vazduh koji su hteli da dišu. Sada piju vodu sa drugih izvora. Truju se skupim otrovima. Sada jedu hranu koja nikad nije rasla. Sada ginu brže nego ikad jer ne koriste noge. Koriste sopstvena sredstva. Tako su hteli, to sam im dao.

Zamenili su Boga Đavolom. Dali su mi drugi lik. Dali su mi drugo ime. Sada kad sam im sve ispunio, sada me krive. Sada oni mene proklinju. I ne biraju koje ime koriste. Ispuniću im i poslednju želju. Nestaću. Možda su najsrećniji sami.

Autor: Uroš Timić

Fotografija: weheartit.com

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.