Dani mode u Parizu

Kao i sva druga putovanja, i ovo putovanje bilo je spontano. Ideja je brzo došla, a realizacija još brže. Pariz,  grad svetlosti. U svakom smislu. Prvi utisak bio je „želim da živim ovde“, ali kasniji – da ipak samo želim opet da se vratim i posetim ovaj prelep grad.

pariz-francuska-blacksheep.rs

Pariski stil, muzeji, ulice, sve je to ono što me je zaista fasciniralo. Ali ništa toliko, koliko stil i način odevanja za vreme tih dana mode u Parizu. Obilazeći revije svetkih modnih dizajnera i brendova, na ulicama tih dana se zaista moglo videti svašta. Dopalo mi se , moram priznati… Sloboda izražaja. Mozda se malo graničilo sa ekcentrišnošću i isforsiranim ludilom, ali – ta raznolikost, ta širina… Nisam to mogla da primetim ovde. Zaista često u puno stvari imamo „zakasnele reakcije“. Potpuno nova svest i vrlo inspirativno putovanje. Koliko god sa sam u svom stvaranju i pogledu na modu, morala da se „prilagodim“ bilo da je za tango ili običnu uličnu modu, bilo da su to eksecentrične ideje, pa čak i visoka moda, shvatila sam da treba ostati dosledan sebi, koliko god bilo teško ući u ceo taj krug. Pa i ne moramo da ulazimo u taj krug. Dovoljno je da stvaramo zbog sebe, iz srca, i to će naći put do nečijeg sličnog razmišljanja i svesti. Svesti sebe.

pariz-bicikl-cvece-blacksheep.rs

Na revijama su se mogli videti najviše ravni, svedeni krojevi, minimalistički.  Pastelne boje, koža, kao najzastupljenija, krzno u kombinaciji sa najmekšim materijalima, našli su se na svim modnim pistama. Vrlo lepo i zanimljivo stilizovani odevni predmeti, reklo bi se spojivo sa nespojivim, ali vizija umetnika je opet iznad svega toga. Šminka potpuno u prirodnoj varijanti. Kako god, i gde god, Pariz ostavlja utisak.

pariz-moda-blacksheep.rs

Naravno, tu je bio i nezaobilazni Tango. Morala sam da osetim tu energiju Parižana. Koliko god da je tango strast, ta luda energija koja te nosi, opet je tu taj zapadni, sve „popularniji“, stil koji sve više uzima maha. Volela bih da sam osetila više inspiracije, podsticaja i tog ludila. Ipak, ništa bez topline sa ovih naših balkanskih prostora.  Ali svejedno. Uvek izdvajam ta divna druženja, poznanstva i često prava internacionalna prijateljstva, pa i lepih emotivnih priča.

pariz-moda1-blacksheep.rs

Putovanja u druge lepe zemlje, odlazak na ples , već nisi stranac. Ti si Tangeros. Komunicirate istim jezikom, jer vas vežu i ples i muzika u zagrljaju.

pariz-moda2-blacksheep.rs

Obilazeći Pariz, tih dana, mislila sam da sam sve videla i obišla. Ne znam tačnu cifru kilometara koju smo prepešačile nas dve, ali znam da ni pola nismo, zapravo, videle. Ali ono što je sigurno, uživala sam u šetnji svake sekunde , primećujuci sve te sitne i divne detalje koje karakteriše grad otmenosti, sofisticiranosti i svetlosti.

Autorka: Marina Mićanović

Fotografije: Marina Mićanović

Nema komentara

Ostavi komentar