Danas : 15. novembar

Dogodilo se na današnji dan:

1492. – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo zabilježio je u svom dnevniku prvu napomenu o upotrebi duvana među američkim Indijancima, što je prvi pisani dokument o toj biljci koja je kasnije osvojila svijet.

1577. – Engleski gusar i admiral Frensis Drejk krenuo je na put oko svijeta i nakon trogodišnjeg uspješnog putovanja postao prvi Englez koji je oplovio Zemlju. Tokom putovanja obišao je obale Afrike i Amerike, napadajući i pljačkajući španske brodove.

1630. – Umro je njemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler, koji je sa tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu.

1738. – Rođen je Vilijam Fridrih Heršel, njemačko-britanski kompozitor i astronom koji se 1781. godine proslavio otkrićem planete Uran. Kategorisao je hiljade rojeva i maglica, te utvrdio da se Sunčev sistem kreće kroz sistem Mliječne staze. Heršelu se pripisuje i otkriće infracrvene svjetlosti (oko 1800 godine).

1889. – Pobornici republike kojima su se, nakon ukidanja ropstva pridružili veleposjednici, svrgnuli su drugog i posljednjeg brazilskog cara Pedra II i proglasili Brazil republikom s predsjednikom Manuelom Deodorom.

1923. – Galopirajuća inflacija u Njemačkoj je dostigla vrhunac – osam milijardi maraka za jedan američki dolar.

1954. – Umro je američki pozorišni, radio i filmski glumac Lajonel Barimor, član istoimene glumačke dinastije kojoj, između ostalih, pripada i Dru Barimor. 1931. godine dobio je Oskara za ulogu advokata-alkoholičara u filmu „Slobodna duša“ (A Free Soul), ali se proslavio u ulozi negativca Henrija F. Potera u božićnom klasiku „Divan život” (It’s a wonderful life).

1969. – U Vašingtonu se okupilo između 250 i 500 hiljada demonstranata u mirnom protestu protiv rata u Vijetnamu.

2001. – Microsoftova Xbox konzola za video igre predstavljena je u Sjevernoj Americi, zajedno s igrom Halo.

2014. – Večeras će Džon Ledžend održati koncert u Kejp Taunu, ali to nije ono što današnji dan čini posebnim. Današnji dan je poseban jer centar mog heliocentričnog sistema slavi rođendan. B., želim da ti svi putevi u životu budu poput Mliječne staze i da na njima otkrivaš ne samo nove planete, nego i osvajaš čitave male univerzume. Mnogo lijepih uspomena u svoj dnevnik da zabilježiš, a ratove samo u video igrama da vodiš. ;-) Sve uloge koje ti život dodijeli uspješno da odigraš, u carevini ili republici, sasvim je nebitno, sve dok inflacije ljubavi nema. A kada se u tebi počnu javljati protesti i nemiri i osjetiš da posustaješ, sjeti se da je ovo ipak divan život i nemoj nikada da odustaješ! All of me ti želi srećan rođendan!

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=450p7goxZqg[/tube]

Autorka: T. S.

Fotografije: le0pard13.files.wordpress.com, deita.ru, blogspot.com