CRNA OVCA NEDELJE: NIČIM IZAZVAN

Kada je jedna potpuno Ničim Izazvana ekipa profesionalnih odbojkaša uz podršku još par ortaka iz kraja odlučila da „pusti glas u želji da nam ispravi namrštene obrve i lica“ niko od njih možda nije ni slutio da će u tome zaista i da uspeju. Ako nisu uspeli da isprave baš svačiju obrvu, tužno lice domaće muzičke scene zasigurno jesu.

Od prvog singla „O tebi“ koji je glasovima slušalaca proglašen domaćim hitom te, ne tako davne, 2012. godine na Radiju B92, pesme su samo nastavile da se nižu sve jedna bolja od druge i gotovo se više nijedan festival nije mogao zamisliti bez njih, čime su trenutno zauzeli poziciju jednog od koncertno-najaktivnijih domaćih bendova.

Na svu radost njihovih fanova uskoro izlazi i njihov drugi studijski album, čija je promocija zakazana već za 26. novembar u Bitef Art Cafe-u, te je bila idealna prilika da postavim par pitanja sjajnom vokalu i tekstopiscu benda Ničim Izazvan – Borisu Bakalovu, koji je bio vrlo ljubazan da na njih i odgovori.

Nicim-izazvan-bend-blacksheep.rs

Imamo sjajne vesti za sve vaše fanove, a to je realizacija drugog studijskog albuma koji ste tajanstveno nazvali „Odlaziš?“ Kakva se pesma krije iza tog naziva?

Ceo drugi album je praktično bio snimljen. Kako se snimanje privodilo kraju, delovalo je kao da nešto na tom albumu fali a nismo znali šta. Na jednoj od proba iz zabave smo zasvirali tu neku novu pesmu. Ta pesma je bila „Odlaziš?“. Snimljena je par meseci kasnije i po njoj je album dobio ime a sama pesma je postala tzv. „A1“ albuma. To je bio deo mozaika koji je falio albumu a zadržaćemo tajanstvenost i pustiti publiku da sama proceni kakva se to pesma krije iza njenog naziva.

S obzirom da ste sa prvim albumom čije pesme ne uspevaju da nam dosade – razmazili publiku, da li i na drugom albumu možemo da očekujemo slične melodije ili ste malo i eksperimentisali?

Većina pesama je nastajala u isto vreme kada i pesme sa prvog albuma. Ideja je ista, samo što smo sad malo zreliji i sigurno bolje razumemo šta u stvari želimo, a umemo malo bolje to i da uradimo. Drugi album će sigurno biti još „ničimizazvanskiji“ nego prvi a sigurni smo da će se to ljudima dopasti.

nicima-izazvan-bend1-blacksheep.rs

Na prvom albumu ste uspostavili sjajnu saradnju sa velikim imenom regionalne muzičke scene – Đanijem Pervanom, bubnjarem i producentom sarajevskog sastava Letu Štuke i Rundekovog Cargo Orchestra. Da li se njegovo ime i ovog puta potpisuje ispod producenta?

Naravno, Đani je i dalje tu. Ne želimo da menjamo ništa što nam je donosilo rezultate u prošlosti a on je vrlo bitan deo ovog sistema. Posle toliko godina smo vrlo dobro upoznali jedni druge i proizvod koji zajedno napravimo će gotovo sigurno sada biti još bolji.

Kada sam već pomenula Rundeka, mnogi tvoj glas upoređuju sa njegovim i nazivaju te Rundekovim naslednikom. U kojoj meri ti to smeta, a koliko raduje? Da li je Rundek donekle bio tvoj uzor za izradu ličnog pečata koji nesumnjivo postoji od prvog trenutka kada smo te čuli iako kažeš da „možda nemaš neki glas“? 🙂

Meni lično je preterano nazivati me Rundekovim „naslednikom“. Iako mi naravno laska, mislim da je Rundek neprikosnoven i da će meni i mom bendu trebati mnogo rada, godina i sreće da se samo približimo uspehu kakav je u toku svoje karijere napravio Rundek. On je veliko ime.

Nikada u životu nisam imao uzore pa nemam ni sad. To što moje vokalno izvođenje možda liči na Rundekovo je produkt čiste slučajnosti i moje podsvesti. Nikada nisam želeo da  zvučim kao bilo ko.

Čini mi se da svako „nov“ ko se pojavi na sceni ima velike šanse da liči na nekoga. Ako je već takva situacija, drago nam je da naš rad porede sa radom jednog takvog velikana sa ovih prostora.

nicim-izazvan-blacksheep-rs

Spot za jednu od meni omiljenih pesama „Bo Bo Bom“ gde je glavnu ulogu odigrao sjajni Miloš Vlalukin i koja će se takođe naći na novom albumu provlači jedan glavni motiv – Džokera. Zašto baš džoker?

U ekranizaciji pesme ”Bo bo bom” smo pokušali da dočaramo jednu besmislenu borbu između polova. Besmisleno dokazivanje krivice prilikom nestajanja jedne ljubavi. Niko nije kriv i svako je kriv.
U tim nesretnim momentima ljudi se i dalje vole ali se više ne vole. Prilično paradoksalna situacija.
Pesma osuđuje one koji uperuju prstom i svaljuju krivicu na bilo koga. Osuđuje svako muško koje uperi prstom u žensko i etiketira je kao „kraljicu noći“ (da ne budem vulgaran:) i osuđuje svako žensko koje uperuje prstom u muškarca i naziva ga budalom (dvorska budala, džoker).

I taman kada sam pomislila da više ne možete iznenaditi nekim neobičnijim spotom, vi onda objavite spot za poslednji singl „Dalijev brk“ sa rotirajućom kamerom! Tačnije, prvim interaktivnim muzičkim videom u 360° tehnici na ovim prostorima. Kako je došlo do te ideje?

Trudimo se da dokle god u nama ima snage i ideja da pokušamo da uradimo nešto novo i nešto što do sada nije viđeno a to je jako težak posao danas, kada je sve već prikazano i urađeno. Volimo kada u tome uspemo. Jednostavno, videli smo kod nekih svetskih zvezda kako su to uradili i kao mala deca smo svi u glas povikali – „Hoćemo i mi to! Hoćemo i mi tako!“ Zainteresovali smo se, potrudili se uz svoje drugare iz BIM Produkcije i GoPro Manhattan-a da to uradimo i na kraju smo uspeli. Postali smo prvi bend sa ovih prostora koji je tako nešto uradio i ponosni smo na tu činjenicu.

dalijev-brk-blacksheep.rs

Što se tiče još jednog spota vezanog za numeru sa prvog albuma „Bilo gde“, ne mogu da odolim a da ne pitam – gde ste „ukrali“ automobil koji vas vozi do nekih „Crvenih trgova i školjki k’o čaše čuvenih Plimuta starih“? Da ga i ja ukradem (smeh).

Bilo je sasvim logično da u pesmi koja govori o putovanjima – mi negde putujemo. Poznavali smo jednog kolekcionara old-timerima koji nam je ustupio svog lepotana „Buick electru“ iz 1960. za snimanje.  Sjajno smo se proveli  na snimanju i uživanje tokom vožnje jedne takve limuzine se može shvatiti tek kada sednete za taj volan.

Bojan Gluvajić (vokal i gitara) i ti pišete tektove pesama koji ostavljaju utisak čiste poezije. Da li si i ranije pisao pesme ili si taj talenat kod sebe otkrio tek ničim izazvan? 🙂

Pisao sam kao jako mali ali je to tada bilo sramota. „Cool“ je bilo igrati fudbal u školskom dvorištu i bežati s časova, a svi znamo kako je bitno biti „cool“ u osnovnoj školi. 🙂 Čekao sam trideset godina da pustim na slobodu to što je čučalo u meni. Sada slobodno pišem i nije me sramota. (smeh)

nicim-izazvan-bend-2-blacksheep.rs

Odmah bih nadovezala i pitanje, šta je to što te inspiriše da napišeš stih?

Inspiracije za pesme dolaze same. Ponekad uz jutarnju kafu kada se tek probudim, vrlo često u sred noći kada loše spavam a nekad i dok čekam zeleno svetlo na nekom semaforu. Pisanje pesama je vrlo zabavno i odlična igračka za mozak i dušu.

Za četiri godine koliko bend Ničim Izazvan postoji doživeli ste vrtoglav uspeh na domaćoj kao i regionalnoj muzičkoj sceni, da li ipak postoji neki trenutak uspeha koji bi posebno izdvojio? Trenutak kada si imao snažan doživljaj da živiš svoj muzički san?

Uživam u svemu što nam se dešava. Pre „Ničim izazvan“-a nisam imao nikakav muzički san. Muzički san je za mene bio da odem na koncert nekog benda ili izvođača da ga čujem uživo. Sada mi se ostvaruju snovi koje nisam ni znao da sam imao. Mnogo toga se desilo u poslednje četiri godine što se može okarakterisati kao ostvarivanje snova. Prvi singl, prvi album, prvi pun klub u kom svi u glas pevaju naše pesme, prvi put kada je pred nama bilo nekoliko hiljada ljudi… Sve su to ostvareni snovi koji su nas učinili još gladnijima.

nicim-izazvan-blacksheep.rs

Pored već zakazanog koncerta za 26. novembar u Bitef Art Cafe-u, kao i već tradicionalnog Koncerta Godine u novosadskom Spensu zakazanog za 12. decembar, gde ćete nastupiti uz Hladno Pivo, Gobline, Ritam Nereda i ostale sjajne bendove, planirate li još neke koncertne aktivnosti?

U novembru sviramo dva humanitarna koncerta – u Pančevu i Vrbasu, pa na koncertnoj promociji našeg novog albuma u Beogradu. Potom u decembru sviramo u Inđiji u pozorišnom klubu, na sjajnom Koncertu godine i još nekoliko jako zanimljivih svirki koje na žalost još uvek ne smem da otkrivam ali ćemo sve objaviti blagovremeno.

Za kraj, u skladu sa nazivom portala, zašto ste vi crne ovce?

Na vaše pitanje ću odgovoriti pitanjem. Koliko bendova poznajete čiji su članovi bivši profesionalni sportisti, instruktori vožnje, šankeri i komercijalisti? Da se većina njih nije nikada bavila muzikom a da će imati uskoro dva muzička albuma i koncertno su aktivni? Eto, zato smo mi crne ovce. 🙂

Razgovarala: Sanja Petrović

Fotografije: Aleksandar Zec, Rise Phoenix

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.