Crna ovca nedelje: Marija Zarić

Internet, u današnjem društvu, predstavlja poseban svet. Nedođiju. Rupu bez dna. U tom svetu, jedna devojčica rešila je da postavi putokaze za kreativne ljude širom sveta, pomažući im da pronađu svoj kutak.

Marija Zarić stvara sajtove i blogove, za pojedince i u komercijalne svrhe. Ovom prilikom, otkrila nam je nešto o neistraženim delovima Interneta i svojoj ulozi u tome.

marijazaric

Opiši nam, šta prema tvom mišljenju predstavlja Internet danas i koja je uloga individualnih sajtova i blogova. 

Internet pre svega predstavlja ogromnu riznicu znanja iz koje možemo izvući najbolje, samo ako to želimo kao pojedinci. Uloga individualnih sajtova je u iskazivanju stavova i prezentovanju svojih dela koja nisu ni na koji način cenzurisana, sto je čest slučaj sa javnim komercijalnim medijima.  Putem svog websajta, vi kreirate sopstveni brend.

licni-websajt

Šta je ono što te pokreće prilikom rada?

Entuzijazam i mogućnost da se radi za globalno tržište. Naročito u poslednjih pet godina kada sam se usudila da radim samostalno što me je oslobodilo ove utamničene dimenzije gde fizički prebivam.

Kako si otkrila da umeš da se igraš sajtovima?

Zainteresovala sam se za kompjuterske nauke pre deset godina i veoma mi se dopalo kodiranje i dizajn. Od tada sam neumorni učenjak.

project2

Šta je sve potrebno da bi jedan sajt porastao i postao prepoznatljiv? 

Da budete 100% koncentrisani u svojoj oblasti koju želite da prezentujete i da se stalno nadograđujete. To može biti bilo šta, od prodaje bedževa do ekološkog pokreta.

Koju specifičnost bi izdvojila kada govorimo o web design-u?

U poslednjih par godina se veoma priča o responsivnom web dizajnu, odnosno kreiranju jednog websajta optimizovanog za različite uređaje, od desktopa do mobilnih telefona s obzirom na veliki broj korisnika mobilnih telefona.

project1

Koliko jak uticaj web design ima na umetnost? Da li je menja?

Web design sam po sebi nema uticaj na druge umetnosti, koliko su druge umetnosti imale uticaj na web design. Minimalizam je jedan od velikih trendova web dizajna danas. Tu se ja vodim jednim quotom koji važi i za život: The wisdom of life consists in the elimination of non-essentials.

Koliko ti dizajn, kao primenjena umetnost, daje prostora da izraziš sebe?

Da. Apsolutno. Kroz sjajnu tipografiju, odlične fotografije, kombinacije boja, pokretne slike možeš da izraziš sebe i da budeš prepoznatljiv po svom stilu.

marijazaric-meetup

Koji su ti dalji planovi?

Nadam se nekoj inostranoj konferenciji web dizajna kao predavač.

Zašto si ti crna ovca?

Crna ovca ili crna mačka kako za sebe volim da kažem sam jer mislim svojom glavom, koračam uspravno i pevušim svoju omiljenu melodiju: „Life’s what you make it“ od Talk Talk. Cheers!

Razgovarala: Nataša Elenkov

Fotografije: Marija Zarić

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.