Crna ovca nedelje: Ksenija Pešić

Ksenija Pešić rođena je 1988. godine u Beogradu. Završila je osnovne studije na pravnom fakultetu, a zatim postdiplomske na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Zemunu. Nagrađivana je na pesničkim takmičenjima širom regiona i nosilac je nagrade “Borisav Pekić” za poeziju. Roman “Crni dijamant” je njeno prvo prozno delo u žanru naučne fantastike sa elementima epske fantastike, kojim otvara novo polje na našim prostorima.

ksenija-pesic-blacksheep.rs

Pod umetničkim imenom „Kali Noir Diamond“ stekli ste preko 39 000 pratilaca na fejsbuk profilu. Šta je za Vas svet gotike?

Modeling je jedan od mojih hobija, i predstavlja samo jedan od mnogobrojnih aspekata gotik supkulture.
U pitanju je moda i promocija brendova i dizajnera koji prave odeću za ljude sa malo drugačijim ukusom i koji žele i kroz odevanje i lični stil da izraze posebnost i na neki način pripadnost tom pokretu.
Gotik je, svakako, mnogo više od toga. Muzika pre svega, način života i druženja, pogled na svet.

ksenija-pesic-blacksheep.rs.jpg4

Kako se osećate pred objektivom dok ste Kali?

Nikada se nisam bavila glumom, ali osećaj je verovatno sličan onome kada igrate neku ulogu sa kojom se u velikoj meri poistovećujete. Na snimanjima i pred objektivom to sam i dalje ja, ali sa novom smelošću i drugačijom energijom.

„Crni dijamant“ iako nema apstrakt na poleđini, samom koricom mami da se knjiga uzme u ruke. Šta biste Vi rekli kada bi Vas neki čitalac pitao: „Zašto treba da kupim Vašu knjigu“?

Ja sam lično insistirala na takvom dizajnu za korice iako ta moja odluka nije naišla na razumevanje i podršku velikog broja ljudi. Takođe, taj izbor je imao posledice i na odziv čitalaca. Razumem da ljudi žele da pročitaju bar rečenicu na pozadini, i na neki način se upoznaju sa knjigom, i mnogi donose odluku da li će knjigu kupiti upravo na osnovu tih par redova sa poleđine.
Ali ja sam želela da korice budu takve da knjiga izgleda kao ukras, da ima posebnu estetiku kao predmet, koju nisam želela da narušim čak ni bar-kodom
Drugi razlog je taj što se nisam usudila da svoj prvi roman skratim na par redova, jer je radnja veoma dinamična, i priča se brzo menja iz poglavlja u poglavlje, pa odakle god bih izvadila deo, ne bih mogla da predstavim glavnu ideju u celini.

ksenija-pesic-blacksheep.rs.jpg3

Koje pisce fantastike biste preporučili čitaocima i ko su bili Vaši književni uzori?
Gospodar prstenova ili Hari Poter? I zašto?

Serijal Hari Poter definitivno! Uz taj svet sam odrasla i prvi put imala dodir sa fantastikom, i smatram da se, iako naizgled za decu, bavi izuzetno važnim društvenim i moralnim pitanjima.

Na Vašem fejsbuk profilu uglavnom Vas prate stranci. Da li se može očekivati uskoro „The Black Diamond“?

Da, prevod na engleski jezik je u planu i uveliko radim na tome. Ali kako je to dugačak i zahtevan posao, ne bih mogla da dam precizan odgovor kada će biti realizovan do kraja.

ksenija-pesic-blacksheep.rs.jpg2

Ptičica nam je rekla da je u pitanju trilogija. Odakle crpite inspiraciju i da li se može znati naziv drugog dela?

Da, u pitanju je trilogija. Na pitanje o inspiraciji nikada nisam imala konkretan odgovor, jer vas svašta u svakodnevnom životu može podstaći da stvarate. Kod mene je to najčešće muzika. Naziv drugog dela je “Sumporni cvet“.

Zašto ste Vi Crna ovca?

Zato što se nikako ne uklapam među bele.

Razgovarao: Uroš Timić

Fotografije: Ksenija Pešić

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.