Crna ovca nedelje: Deni B Art

Kraj  je Oktobra.

Kiša pada danima.

Vjetar valja crveno-žute listove po ulicama, uvlači se u dobojske  zidove, a u ljude njegov jesenji dah…

U daljini se nadzire visoka silueta, kroz kišovitu maglu, niz redove uspavanih fasada i trotoara, kako krade tmurnost ovom danu mazajući ga bojama.

Njegova želja su gradski zidovi popločani umjetnošću.

Razgovarali smo sa mladim street-art umjetnikom iz BiH čiji su nam murali i grafiti, mahom posvećeni ličnostima iz kulture i sporta, unijeli toplinu u ove hladne dane.

deni-b-art-blacksheep-rs

Za početak, ko je Deni B Art?

Za početak, Deni Božić, a mislim da bi mi trebala vječnost da sročim ostatak odgovora na ovo pitanje… Recimo, neko ko voli i zna da uživa u malim stvarima, a uz to se bavi i umjetnošću, “igrom slučaja”.

deni-b-art4-blacksheep-rs

Na sebe si skrenuo pažnju oslikavajući Doboj… Kako si počeo da oživljavaš zidove? 

Bez neke posebne priče ili nečije inicijative, prije manje-više 2 godine, jednostavno sam odlučio da pokušam oslikavati zidove. Recimo da mi je pošlo za rukom. Tako sam se zaljubio u street-art i murale…

Kako se rađa jedan grafit ili mural? 

Nekim unutrašnjim redoslijedom izaberem zid, zatim i motiv koji bi se, recimo, uklopio u samo okruženje i slikanje može da počne. Što manje planiranja tim bolje, čini mi se; sada je to skoro pa rutina.

deni-b-art1-blacksheep-rs

 Uz gore navedeno, baviš se crtanjem i tetovažom. Zid, papir i koža – da li su suprostavljeni, ili se međusobno  dopunjavaju?

Sigurno da se nadopunjavaju. Svaki medij ima svoj šmek i ne planiram se ustručavati prilikom eksperimentisanja sa novim.

Tetovaža kao hobi polako lapi, s obzirom da mi je izuzetno naporno raditi na ljudskoj koži; s druge strane, zaista je posebno zadovoljstvo raditi ga, a uz to je i veliki izazov.

deni-b-art3-blacksheep-rs

Umjetnost… da li je to nešto što je ukorijenjeno u tebi – tvoja srž, ili je nastalo kao lični odgovor na neukus? Ukratko: potreba ili izbor?

I jedno i drugo, sigurno, iako sam sklon vjerovati da je prije izbor nego potreba. Bez estetike nikad nisam mogao, a umjetnost je raj za istu.

Prekinuo sam te usred nečega. Na čemu trenutno radiš, i šta da očekujemo (ako smijemo) od tebe u budućnosti?

Trenutno sam u krojačkoj radnji kod jedne umjetnice, uz to i velikog zanatlije. Poseban projekat, s obzirom da se trampimo, moja rukotvorina za njenu. Takođe radim na muralu Raya Charlesa, moj novi poklon našem gradu…

A očekivanja? Nešto kreativnije, originalnije s moje strane. Trenutna ideja je da se obratim opštini grada kako bi mi, nadam se, ustupili „korpu“ (dizalicu),  pa bi samim tim i murali dostigli neke masivnije dimenzije. Ideja još uvijek… vidjećemo.

deni-b-art2-blacksheep-rs

I za kraj (ovog razgovora, naravno): Zašto si Crna Ovca?

   

Ne znam drugačije, niti mogu.

Razgovarao: Mladen Đurić

Fotografije: Deni B Art

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.