Crna ovca nedelje: Bojan Jokanović

Bojan Jokanović rođen je u Tuzli 1985. godine. Ovaj talentovani mladić je je svršeni bogoslov, diplomirani teolog i vjeroučitelj sa prebivalištem u Doboju.

Između ostalog, Bojan je i karikaturista; za njegove crteže možemo reći

kako zaista govore više od hiljadu riječi, ali ćemo ipak dopustiti našem sagovorniku da i sam kaže

poneku…

crna-ovca-nedelje7-blacksheep.rs

Hvala što si izdvojio vrijeme za ovaj razgovor. Kaži nam nešto više o sebi… Čime se još baviš, osim ilustracijom?

Hvala vama što ste mene izabrali da budem vaš današnji sagovornik! Pored crtanja ilustracija, ispunjavam slobodno vrijeme svirajući gitaru, usnu harmoniku i havajski instrument Ukulele. Volim kvalitetnu muziku, tako da se u slobodno vrijeme odmaram svirajući mahom blues i klasiku.

Odakle potiče interesovanje za crtež?

Počeo sam da crtam vrlo mlad; nisam znao slova da bih mogao da pišem, pa sam morao crtežima spašavati slike iz najranijeg djetinjstva.

crna-ovca-nedelje8-blacksheep.rs

Tvoja umjetnost je duboko ukorijenjena u društvu, socijalno je angažovana i nosi prilično jake poruke. “Sizif vs. pravopis” je skrenuo pažnju na tebe, ali i na jedan značajan problem kome smo svjedoci: problem nepismenosti nemalog dijela naše populacije, a samim tim i degradacije srpskog jezika. Koliko je on zaista ozbiljan? Postižeš li željeni efekat?

Ideju za serijal “Sizif vs pravopis” sam dobio sasvim slučajno.  Crtam karikature po narudžbi, tako da se često desi da mi ljudi kucaju poruku sa pitanjima, bilo preko moje FB stranice ili putem SMS-a; na žalost, nije mi promakla činjenica da su  pitanja koja dobijam, ili komentari na moje radove, uglavnom neprihvatljivi u pogledu pravopisa. To me je inspirisalo da počnem sa pravopisnim karikaturama, i efekat je zaista vidljiv.

crna-ovca-nedelje6-blacksheep.rs

Vjeroučitelj si. Kako oni najmlađi reaguju na tvoje radove? Možeš li da primjeniš svoju kreativnost na njihovo obrazovanje?

Djeca u školi su odusevljena idejama, tako da i sami izmišljaju karikature, takmiče se u znanju i crtanju, te na taj način zajedno njegujemo i učimo svoj srpski jezik i pravopis. S obzirom na činjenicu da je nemali broj prosvetnih radnika počeo koristiti moje radove kao ilustraciju – mislim da se ova ideja pokazala kao izuzetno korisna; znanje se lakše usvaja vizuelnim putem, odatle i “Slikovnica za nepismene”. Ljude je, nažalost, lako skrenuti sa pravog puta. Znate, kada jednom narodu ubijete obrazovanje, interesovanje za nauku, etiku, kada se poremete i zamijene vrijednosti, tada taj narod osvojite na intelektualnom nivou bez borbe. Najlakše je manipulisati “neobrazovanim” ljudima, a to je nešto što ne bih poželio svojim učenicima; nastojim da ih učim o vrijednosti obrazovanja od ranog uzrasta.

crna-ovca-nedelje5-blacksheep.rs

Da li je karikatura, ili crtež, nešto što vidiš kao svoj životni poziv?

Školovao sam se u drugom smjeru, tako da ne vidim crtanje kao nešto što bi mi odredilo nekakav pravac u životu. To je jedan hobi koji me u određenoj mjeri ispunjava, afinitet koji će, vjerujem, uvijek biti dio mene.

crna-ovca-nedelje3-blacksheep.rs
Koja je tvoja poruka našim čitaocima?

Poručio bih vašim čitaocima da njeguju svoj maternji jezik prije svega, jer je to jedan od najvažnijih alata u komunikaciji sa ljudima. Takođe, posjetite moju stranicu na FB ili Instagramu kada vam vrijeme dozvoli, mnogo je tema koje sam pokušao da ilustrujem, zaista; vjerujem da se, od nekoliko stotina objavljenih crteža, u svakome krije priča u kojoj ste i sami učestvovali.  A možda nešto i naučite.

crna-ovca-nedelje4-blacksheep.rs

Za kraj ovog razgovora – zašto si Crna Ovca?

Volim istinu! A istina je da je u današnjem društvu svaki iskren kritičar čiji se stavovi razlikuju od stava većine ne može biti prihvaćen u stado bijelih ovaca. A uostalom, crna je uvijek u modi.

crna-ovca-nedelje-blacksheep.rs

Razgovarao: Mladen Đurić

Ilustracije: Bojan Jokanović – CRTEŽI I KARIKATURE

Fotografije: The Art of DM

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.