Četvrtak sa Dunjom: Kulturno ponašanje, i još neke bitne stvari

Kad bih ja srela nekog ko je baš dosta pametan i ko mnogo zna, ja bih onda njega pitala ko je tačno smislio pravila za lepo ponašanje, i što ta pravila nisu kao neki zakon, pa da svi moraju da ih znaju i da se tako ponašaju. Jer, baš je glupo kad ja idem ulicom i kad stanem na žvaku koju je neko tu tako bacio, pa se ona zalepi za moju patiku, a to je isto ko da se zalepila za mene, i onda mi se uvek pokvari raspoloženje. Ja kad vidim kol’ko ima žvaka i bačenih cigareta po betonu, bude mi žao što ne mogu ja to sve da preletim, ko ptica. I onda se setim da je neko bezveze smišljao ta pravila za lepo ponašanje, jer to sad niko ne zna. Ja bih, zato, kad bih srela nekog čoveka, ne ovog što je dosta pametan i što mnogo zna, nego nekog drugog, koji nije baš najlepše vaspitan, rekla bih mu da se njemu nikad neće desiti da se on zalepi za moju žvaku, a da bi i on trebalo da malo pripazi da se ni ja ne zalepim za njegovu. To ništa nije teško, jer celo to kulturno ponašanje ima nekoliko sitnica o kojima treba da se vodi računa, a život zbog toga može da bude mnogo bolji, i to ne samo život tog što se kulturno ponaša, nego i još po nečiji život, jer kad smo mi kulturni, onda je lepo i nama i onima koji nas poznaju.

Dunja-blacksheep.rs

Ja sam sad već u drugom razredu u školi, a to znači da sam naučila ponešto od bitnih stvari u životu, na primer, slova, pa sad mogu da pišem šta hoću, a mogu i da čitam razne knjige, ako nisu mnogo komplikovane. Naučila sam u školi još dosta toga, al’ sam shvatila i da nije dovoljno samo da se uči u školi i kod kuće, jer postoje i mnoge druge važne stvari koje treba da se znaju o životu i ljudima. Zato ja uvek volim da vidim i čujem sve šta se dešava svaki dan, i stalno imam neka pitanja u glavi, i nikad mi ne objasne lepo, jer i kad mi kažu šta me zanima, ja uvek mislim da to nije sve što ima da se kaže, i da ima još nešto što fali. Na primer, ne znam zašto postoje male i velike plate, i zašto sve plate nisu velike kad su već tako puno bitne da bi se živelo. Ja mislim da svaka plata treba da bude jako velika, da bi se ljudi manje brinuli zbog računa i kupovina i da bi mogli da budu srećniji. Ne znam ni što televizor ima samo jedan daljinski, i onda svi koji gledaju moraju da govore onom kod koga je daljinski šta da radi. I zašto je televizor tako bitna stvar u životu, pa svi žele da je baš kod njih taj jedan daljinski?

Ne znam ni zašto jelka ne može da bude u kući cele godine, pa da služi kao neki veliki kućni ukras. To bi bilo jako lepo kad bi moglo!

“Dunja je izmaštana devojčica, filozof i mislilac, wannabe life coach i ulični skitač. Takoreći bezgrešno začeta kao glavna junakinja bloga “Skitajući sa Dunjom“, nastavila da živi svoj izmaštani život jer ima još štošta da podeli sa svetom.

 

Fotografije: weheartit.com

 

Nema komentara

Ostavi komentar