ČESTITKA ZA OSMI MART

Sretan osmi mart svim djevojčicama koje uče da postanu dame kad odrastu. Dama uvijek nosi make-up, uvijek lijepo izgleda i nikad se ne sutprostavlja muškarcu, čak ni kad zadobije frakturu lubanje jer je *njen čo’ek* imao loš dan. To naprosto nije damski.

Sretan osmi mart djevojkama koje su naučile da im je mjesto u kuhinji i da žene nikad, ali baš nikad, ne nose novčanike.

Sretan osmi mart ženama koje su u ime boga naučile da su nečiste kada imaju menstruaciju i da je njihova ljepota vražje djelo koje se mora sakriti ispod marame.

Sretan osmi mart samohranim majkama koje ne žele zaposliti jer imaju djecu o kojoj se same brinu, pa će zbog toga često izostajati s posla.

strong

Sretan osmi mart mojim bivšim radnim kolegicama na pilani, koje ne znaju što znači feminizam, ali ga žive sa svakom hrastovom cjepanicom koju su preturile preko ruku i složile na paletu.

Sretan osmi mart svim “situiranim” ženama koje imaju svog “taticu” na čijoj sisi žive jer su naučile da imaju samo jednu ulogu u životu: ulogu lutkice.

Sretan osmi mart mojoj pokojnoj baki koja je prepješačila kilometre s mojom mamom u rukama kad joj je tadašnji muž zapucao u noge jer je krivo pogledala poštara.

Sretan osmi mart svim ženama koje rade deset sati dnevno i dobivaju manju plaću od muških kolega, koje dolaze kući i rade drugih deset sati u ulozi domaćice, majke, čistačice. Besplatno. Dok im se muževi odmaraju ispred tv ekrana. Jer to je “normalno”.

Sretan osmi mart svim “kurvama” i “profuknjačama” koje su se usudile uživati u seksu i osloboditi svoju seksualnost koja je protrčala divlje i slobodno umjesto da se drži za skuti *svog muškarca* koji ima potpuno pravo uživati u reputaciji dobrog frajera bez da ga se ikad etiketira kao droljastog ili kurviša.

Sretan osmi mart svim ženama kojima država i zakon ne dopuštaju da same donesu odluku kada su trudne.

Sretan osmi mart afričkim djevojčicama koje sakate režući im klitorise.

Sretan osmi mart kineskim djevojčicama koje ubijaju po rođenju jer zakon nalaže rođenje jednog djeteta, a sinovi su na većoj cijeni od kćeri.

china-girl-blacksheep.rs

Za kraj sretan osmi mart i svim osvještenim ženama i muškarcima, djevojčicama i dječacima, koji shvaćaju da borba i dalje traje i da se ključ krije u ravnopravnosti, a ne besmislenom gnjevu, ispraznim debatama i pasivnim prepuštanjima kvarnom, usmrđenom, licemjernom društvu.

Autorka: Jasmina Šušić

Fotografije: pinterest.com

Nema komentara

Ostavi komentar