Aleksandra Vukmirica : „Svakoj kreaciji dajem veliki deo sebe”

Inspiraciju  pronalazi u odeći koja je namenjena muškoj i ženskoj populaciji, u uniseks odeći. Obraća se osobama koje vole zdrav način života, koje pre svega žele da se osećaju udobno, osobama koje su željne i uvek spremne za avanturu…Upoznajte Aleksandru Vukmiricu!

aleksandra-vukmirica-blacksheep.rs

Za sve one koji ne poznaju vas i vaš rad – kako biste nam se ukratko predstavili?

 

Teško mi je da odgovorim na ovo pitanje zato što sam veoma samokritična, ponekad i previše. Sebe vidim kao novo lice na modnoj sceni, koje tek treba da se pokaže, bez obzira na trenutni uspeh. Sebi uvek postavljam visoke, ali realne ciljeve. Svaki početak novog rada za mene je novi izazov. Svoj rad smatram autentičnim. On je namenjen osobama koje tačno znaju šta hoće, koje su sigurne u sebe i to iskazuju kroz odeću koju nose.

Dobitnica ste dve nagrade u kategoriji mode u okviru takmičenja iz primenjenih umetnosti „YOUNG CREATIVE CHERVOLET”. Da li ste očekivali uspeh i kako ste reagovali na njega?

 

Da, dobitnica sam dve nagrade, trećeg i prvog mesta. Neću biti skromna i reći ću da sam očekivala uspeh, jer sam verovala u ono što radim. Sam proces stvaranja mi je dao veliko samopouzdanje.

aleksandra-vukmirica2-blacksheep.rs

Nedavno ste se pojavili na modnoj sceni i izazvali veoma pozitivne kritike. Šta je presudno da bi se to desilo?

 

Da, pojavila sam se na Fashion Week-u i prikazala svoj studentski rad. Presudilo je to što sam želela da pokažem nešto malo drugačije, urbanije. Odeća ne prati linije tela, komotna je, jer mi je bio cilj da se osoba koja nosi ove modele pre svega dobro oseća u svojoj koži kako bi se isto osećala i u garderobi koju nosi. Modeli predstavljaju jedinstven novi brend na tržištu, inspirisan uniseks modom sportskog kroja.

U kakvoj atmosferistvarate? Da li vam je važna muzika ili imate nešto bez čega ne možete da funkcionišete u svom ateljeu?

 

Bitno mi je da bude opuštena atmosfera, a muzika predstavlja važan faktor bez kog ne mogu da funkcionišem u procesu stvaranja.

aleksandra-vukmirica3-blacksheep.rs

U kojoj meri su vaše kreacije oličenje vas i vašeg stila, a u kojoj meri oličenje potražnje i modnih trendova?

 

Moje kreacije su prikaz mene. Dok stvaram, svakoj kreaciji dajem veliki deo sebe. Moje mišljenje je da se trendovi stalno menjaju i da im ne treba robovati već negovati svoj pravac, odnosno stil.

Radeći diplomsku kolekciju, odlučili ste se za stil koji je veoma blizak vašem senzibilitetu. Njegov naziv je reč koja vas opisuje – konstruktivizam. Recite nam nešto više o samoj temi i o iskustvu koje ste imali na 34. Fashion Week-u?

 

Da, to je reč koja mene najbolje opisuje. Tema rada bila je „Fast Lane” („Brza traka”), u vezi sa kojom sam ja donela i prikazala: energuju, brzinu, snagu, dinamičnost, snalažljivost… Iskustvo koje sam stekla na 34. Fashion Week-u učinilo me je jačom, sigurnijom i  spremnijom za dalji rad.

aleksandra-vukmirica4-blacksheep.rs

Da li imate modne uzore i čije revije sa domaće modne scene najradije pratite?

 

Pratim rad Gareta Puga (Gareth Pugh), Mekvina (McQueen), Johija Jamamotoa (Yohji Yamamoto)… To su samo neka od imena koje poštujem. Manje pratim dizajnere sa domaće scene.

 

Postoji li neko sa kim biste u budućnosti voleli da sarađujete?

 

Za sada ne vidim sebe ni sa kim u saradnji, ali možda jednog dana promenim mišljenje. Ko zna…

aleksandra-vukmirica5-blacksheep.rs

Kakvi su vaši planovi za dalji napredak u karijeri?

 

Planiram da nastavim sa radom, jer me rad pokreće. Imam dosta planova, ali ne volim nigde da žurim. Korak po korak.

Zašto sebe smatrate crnom ovcom?

 

Zato što u dizajnu uvek težim ka perfekcionizmu, nekad znam i da preteram, i želim da unesem nešto što će mene kao dizajnera okarakterisati i povezati sa onim što radim.

Marija Ignjatović

Foto: Marko Živković

Modeli: Neda Stojanovic i Ana Marjanovic

Nema komentara

Ostavi komentar