Akcija: “Knjiga za druga”

Sa željom da kod učenika razvijaju ljubav prema knjizi i deljenju, Razvojni centar Srbije pokrenuo je humanitarnu akciju “Knjiga za druga”. Cilj akcije je da se prikupe knjige za OŠ „Vladislav Savić Jan“ u Parunovcu.

Povodom ove akcije, razgovarali smo sa Anom Tenjović Paunović, inicijatorkom akcije iz Razvojnog centra Srbije.

Kako ste došli na ideju da započnete ovu akciju?

Prikupljanje je krenulo povodom obelezavanja svetskog dana knjige i autorskih prava. Kao ljubitelj knjiga i profesor književnosti, želala sam da taj dan obeležimo tako što ćemo uključiti i učenike. Akciju smo sprovodili na uzrastu od prvog do četvrtog razreda, jer smatramo da su metodički ciljevi koje želimo da postignemo najostvariviji na tom uzrastu. Tako se u okviru Razvojnog centra Srbije rodila akcija “Knjiga za druga”.

Koliko je važno da se dobra dela dele sa drugovima?

Sve češća je pojava da učenici, umesto u biblioteci, vreme provode na online pretraživačima. Razvoj tehnologije je neminovan i jasno je da moramo biti u skladu sa njim. Međutim, nekako se gubi draž onog: “Hej, mogu li da pozajmim knjigu na par dana?”. Vrlo je važno da decu na vreme usmerimo da je najvažnije da znanje šire i dele. Na taj način deljenje starih i pročitanih knjiga postaje jako lepa i humana misija.

Na čijim policama će se naći knjige koje prikupite u ovoj akciji?

Knjige su namenjene za područna odeljenja OŠ “Vladislav Savić Jan”. Nažalost, ima ih dosta i njihove biblioteke su prazne.

Na koji način možemo da podržimo ovu akciju?

Već jeste! Želimo da i drugi gradovi čuju za akciju i da se uključe. Knjiga nikad dosta. Pošto akcija još uvek traje, svi koji su u mogućnosti knjige mogu donirati u prostorijama našeg centra, u ulici Slobodana Jovanovica broj 6, u Kruševcu.

Nema komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.