18+

Ako se masovna kultura potčinila modi, i ako je „dama” dovoljna sama sebi ( a pri tom je dovoljno da bude lepo obučena da bi bila dama) „Welcome to Brdoviti Balkan”. Bilo je to u zemlji seljaka, pod našim grandioznim zvezdanim nebom, gde Sunce sja samo kad zalazi. Bilo je to u zemlji seljaka, i ne tako davno, oživelo je herojskim podvigom četa lujki u jednom danu. Istu su muziku slušale, sve radnje zajedno obilazile, sve jedna na drugu ličile. Od istih sportova špricane, isti su zadatak rešavale: ”Koliko novca potrebno li je, avaj, jedan ipod da mi je.” Bilo je to u zemlji seljaka, a i sad je.

ilustracija

 Pre svega toga, početak filmske industrije oblikuje svoje starove koji privlače publiku, nekima donoseći zaradu nekima zadovoljstvo. Ipak niko od nas nije imun na njihove stiliste, vile, večere, prijeme (tu i tamo po neko peglanje). Oni nas pozivaju da ih oponašamo, što nam jako teško pada, pazarimo gde i oni, robujemo istim modnim trendovima. Ishod je uvek jasan: „Neki ćete da robujete, a neki ćemo da se povučemo”. To je lepota koja iziskuje savršena sredstva poput šminke, određene uglove snimanja, too photoshop… Or not? Imperativ poznate ličnosti i važniji od lepote je upravo… Ličnost. Zbog čega je ona poznata? Bezazlena ili ohola, ranjiva ili nedostupna, kao takva tu je da nam nametne svoje glavne osobine. Svako od njih ima svoj zaštitni znak, kao što dizajner ima svoj stil. I kao što dizajner razrađuje svoju kolekciju, tako i razne ličnosti razrađuju svoju paletu boja. U oba slučaja teži se ka savršenstvu, modelovanju, preradi, doradi, gde, kao i uvek, vlada zakon jačeg. Zvezda počiva na istim vrednostima kao i moda. Moda je čarolija spoljnog izgleda, a ličnost je čarolija sama po sebi. Ipak, jedno bez drugog ne mogu i stalno se dopunjuju. S ekspanzijom rok muzike i umnožavanjem mini – idola koji brzo tamne, šou biznis je takve osobe uveo u besmrtnost. Shodno tome look je poprimio još veću važnost. U to vreme jako popularna 3s – sam svoj stilista… Slamnati šešir Morisa Ševaljea, Treneova razbarušena kosa, mala crna haljina Edit Pjaf. Vizuelni svet umetnika naglašavao je poštovanje i umerenost. Danas nasuprot tome, scenska slika nam govori više od  1000 reči, originalnost nadmetanja ne kao mali znak razlikovanja, već odlučno menjanje. „Umetnik” se pojavljuje ne kao ukrasni element, i sam za sebe, već kao deo postavke, pokušaj da svima nametne razlike, spektakularnost, ali i inovacije. Lepotu nemog filma zamenjuje jeftin pozorišni komad „Još malo pa nestalo”. Ako je nekada važilo pravilo poistovećivanja sa njima, danas poznata ličnost nema baš nikakve sličnosti sa nama. Njihova težnja za oglašavanjem, svedočenjem, težnjom da budu shvaćeni, pomalo liči na zov parenja. Stoga, čujte i počujte šta pas laje, a vetar nosi, a ljudi posmatraju i parenje pasa na ulici, pa pogledajmo šta nam se nudi. Kult preterivanja, i naša opčinjenost istim, S I L A koja je narodu mila. Preterano obožavanje zvezda jedan je od oblika moderne zagrejanosti, i eto nam globalnog zagrevanja.

knjiga-naocari-blacksheep.rs

 Čuvena Lady Gaga nudi nam toliko toga. U moru kvaliteta, to obožavano biće istovremeno je i pouzdan prijatelj, i veliki brat, i beg od svakidašnjice, priželjkivani ljubavnik. Sve u svemu pravi modni fenomen.

Ipak, ko nije grešio neka prvi baci kamen.

Autorka: Ana Dakić

Fotografije:tumblr.com, favim.com

Nema komentara

Ostavi komentar