Zaglavljeni u mašti

17. aprila 2017.

Ovih dana su kritikovali moje priče! Mnogo. Pitaju me gdje mi je nestala magija, čarobno pero, gdje su one divne priče koje mogu samo ja da napišem. A ja sam se ulijenila. Prekrila čaroliju bijelim plahtama, baš kao ti onaj naš stan kada si se iselio iz njega. Ali jutros sam se kroz ključaonicu provukla u stan. Skočivši na pod otresla sam prašinu sa sebe. I nečujnim korakom zavirila u sobu.

Spavaš. Na lijevoj strani kreveta. Debeli zastori na prozorima bore se sa Suncem da ne uđe u sobu. Pritrčala sam i brzinski ih razmaknula a Sunce mi je skočilo u zagrljaj. Onda smo se oboje zakikotali i bacili ti se u krevet. Otvorio si oči, raščupane kose i brade upitao me sanjaš li. Klimnula sam potvrdno glavom i objasnila ti kako sam u stan morala da se ušunjam kroz ključaonicu i kako sam tebe zatekla u njemu iako odavno mi tu ne živimo. Ništa ti nije bilo jasno. Zato si ustao da napraviš kafu. Za noge ti se zakačila mačka. Da i ona je tu. Tražila sam je mjesecima. Oplakala njenu smrt, krivila tebe da si vrata namjerno ostavio otvorena a eto nje u našem stanu. Zarila ti kandžice za zglobove i muči te. A ti vučeš lijevu nogu i nju na njoj prema kuhinji. Iz susjednog stana neko svira Yanna Tierssena. I ljeto je, teško, nepodnošljivo. Onda mi kažeš da se obučem. Skoro da sam i zaboravila da sam prošavši ključaonicu ostala naga. Na krevetu nađem svoj šareni ogrtač. I dođem u kuhinju. Sjednem na radni stol. Ti praviš kafu i pitaš me otkuda svi mi tu.

Došla sam po magiju. Treba mi da pišem. Došla sam po ljubav. Naći ću kofer ispod kreveta i spakovati sve u njega. Izvučem iz džepa na ogrtaču spisak i pročitam mu:

1. Uzeti natrag magiju (svu)
2. Sve uspomene
3. Potražiti negdje malčice ostataka ljubavi
4. BITNO! Kidnapovati njega ako ga zatekneš u stanu!
5. Ne mogu da se sjetim.

Treba mi sve ovo za priče. Bez ovoga ja ne znam da pišem. Pružio mi je kafu i pitao me mislim li opet da se kroz ključaonicu provučem i šta će biti sa njim. Rekla sam da ne znam. Da smo se trenutno zaglavili u mašti. I da je sve baš kako treba. Bacila sam papirić sa spiskom, ostavila kafu i zagrlila ga kao u ljubavnim filmovima. Pogledom sam namjestila ploču u gramofon i pustila da Al Bowlly pjeva

Is it a sin? Is it a crime?
Loving you dear like I do.
If it’s a crime then I’m guilty.
Guilty of loving you.

Zagrljeni, zaglavljeni u mašti zaplesali smo ignorišući mačku koja nam se petljala u korake.

Autorka: Luna H.

Fotografija: tumblr.com

zaglavljeni-u-masti-blacksheep.rs