„Tri gvineje“ u Poletu

7. septembra 2017.
U petak, 8. septembra, sa početkom od 19.30h, u bašti Galerije Polet biće odigrana predstava „Tri gvineje“. Reč je o scenskoj adaptaciji prvog dela istoimenog eseja, jednog od poslednjih radova Virdžinije Vulf, sa dodatom poezijom pesnika Vilfreda Ovena.

DSC_2524

Pred početak II svetskog rata, odgovarajući na pitanje prijatelja „Kako žene mogu da pomognu da se spreči rat?“, u pomenutom eseju Virdžinija analizira društveni položaj žena i moć koju one imaju u društvu. Poseban fokus je na obrazovanju i obrazovnim politikama, kao i na njihovom odnosu prema militarizmu. Tekst analizira mračne aspekte naše patrijarhalne kulture i civilizacije, a gvineja je novčić koji se prilaže za unapređenje obrazovanja žena.

U XX veku, Virdžinija Vulf (1882-1941) zauvek je promenila pojmove spisateljice i angažovane žene. Nekonvencionalnim pristupom književnosti, intelektualnim vrednostima i uvođenjem feminističke perspektive, stvorila je ikonu intelektualke, obojenu duševnim ranama, ludilom, depresijom, krizom identiteta i tragičnim krajem – samoubistvom.

DSC_2558

Predstava je nastala kao plod tromesečne pozorišne radionice za srednjoškolke, kao proizvod timskog rada i kreativnosti. Predstavu u formi scenskog eseja, nakon igranja, pratiće polučasovna debata sa publikom, na temu rodne analize društvenih odnosa. Radionicu, realizovanu u DKC Majdan, na kojoj je učestvovalo desetak devojaka iz nekoliko beogradskih srednjih škola, uključujući Filološku, XII i V beogradsku gimnaziju, realizovala je Pozorišna asocijacija METANOIA (ansambl MIRAŽ) iz Beograda. Predstava je igrana u SKC Novi Sad, u okviru letnjeg programa na brod-teatru. U predstavi igraju Milica Mitić, Andrijana Mladenović, Milica Aćimović i Elena Karanfilović. Moderator radionice bio je reditelj Bojan Milosavljević.

Ulaz je besplatan!