SOLUNSKO POLjE

19. juna 2017.

nacrtaj mi polje solunsko
onakvo kakvo je u snu pradede mi
u istanbul trgovinom kada je hodio

pred svitanje sam poljem gazio
dok su se zraci i zrelo žito
ka dubokom nebu otvarali

široko je polje solunsko i žitno
visoko nebo sunčano je i žitno
morski vazduh slan je i žitan

nacrtaj mi stope treptave
pradede mi po širokom polju solunskom
u istanbul trgovinom kada je hodio:

treperi široko polje solunsko
onako kao u snu pradede mi –
rasplamsano od sunca i zrelog žita!


Autor: Slave Đorđo Dimoski

Slave Đorđo Dimoski – pesnik, pisac za decu, esejista, antologičar, prevodilac, rođen je 1959. godine u Velestovu kod Ohrida. Završio je studije na Filološkom fakultetu Univerziteta Sv. Ćirilo i Metodije u Skoplju. Osnivač je i dugogodišnji rukovodilac manifestacije Pesnička noć u Velestovi, a sada vodi festival Struških večeri poezije. Član je makedonskog PEN centra.
U više navrata štampani su izbori iz njegovog pesničkog stvaralaštva, a 2014. godine pod nazivom Tkanja objavljena je njegova sabrana poezija. Zastupljen je u svim antologijama makedonske poezije objavljenim posle 1981. godine u Makedoniji i inostranstvu, a pojedine pesme i poetski ciklusi prevedeni su na mnoge svetske jezike. Petnaest knjiga izabrane poezije štampano je na više stranih jezika. Dobitnik je više nagrada u Makedoniji i inostranstvu. Autor je nekoliko knjiga za decu, eseja i jedne antologije makedonske ljubavne i erotske poezije Telo i struna.
Pesničke knjige: Gravire (1979), Projekat (na makedonskom i srpskom jeziku, 1982), Hladni poriv (1985), Poslednji rukopisi (1988), Sporedni put (1991), Oblici strasti (1998), Oblici strasti/ Forms of passion (1999), Tamno mesto (2000), Merač reči (2008), Haiku na razglednicama (2015), Jezički triptihon (2015), Izveštaji Risa (2016).

Prepevala sa makedonskog jezika i belešku sačinila Milica Milenković