Prebrzo i prelepo

12. marta 2017.

Da. Potpuno kompletno. Danas vidim sve jasno. Nema sumnje da je to bilo to. Da smo mi bili jedno za drugo. Da je to bilo za sva vremena.

Prošlo je petnaest godina i jedna više. Dobila si diplomu. Imaš dete, možda dvoje dece. Nisi se promenila, samo si se prolepšala. Više nisi plava, farbaš se u tamno. Tužno, uvek sam gotivio to tamno. Ti si mi se sviđala, svakako. Međutim,  nismo mogli nikako da se dogovorimo. Volela si da sve držis pod kontrolom. Ja nisam tada znao šta želim. Ironija, sada znam i sada sam sam. Sada mnogo bolje kuvam I to nećeš videti, nažalost. Sećam se da si volela kolače, e da znaš, umem i to da napravim, baš  one sa kokosom, tvoje omiljene. Prošle godine sam kupio  auto, sa petoro vrata. Uh, kako bi ti stajao ovaj auto. Želeo sam da te vidim kako voziš, kako staješ, krećeš, kako se nerviraš. Voleo sam tu tvoju iznerviranu facu. Ali bio sam neodlučan i ti si otišla. Znam da nisi to želela,  no ko bi mene shvatio. Razumem te. Čuo sam da radiš na Institutu. Pišeš. Sada još i povrh svega deci smišljaš priče. Nigde kraja tvojoj mašti. Posebna si. Nemaš više puno prijatelja, ali si zadovoljna. Voliš da kuvaš, u tome uživaš, znam. Meni bi samo to bilo dovoljno, al ‘ajde. Ma, meni bi ti bila dovoljna, za čitav svet… Vidiš, uvek sam ti govorio da Život nije fer.

predugo.i.prelepo.blacksheep.rs

Sada znam, nisam bio baš najpametniji. Bio sam lud i zbunjen. Leteo sam za naizgled lakšim karakterima, nekim polusposobnim zenama.  Nekom polusvetu sam davao i poklanjao sve ono što je bilo tvoje. Video sam u tebi kvalitet, ali nisam znao šta sa time. Nisam mogao da ti dokažem neke stvari. Bila si  tvrdoglava do bola, a ja nisam znao da je to u stvari  odlično, da to imaju samo posebne žene kao ti. Kritikovao sam te. Danas  znam. Znam šta ti je trebalo i znam šta sam mogao da dam. Sada znam, ali džaba. Kasno je. Nisi ti, ti više. Nisam ni ja ‘’neko tvoj’’, više. Sami smo. Ti u svojoj roli, ja u svojoj.

Danas živiš život svoj.

Kačis veš po pet puta dnevno, peglaš majice , čitas o Geteu, imaš dušu za svakoga, sve radiš, sve umeš. Razmisljaš o putovanju, o sledećem projektu. Genijalna si i ćutljiva. Mada bi ponekad i znala da se raspričaš. Ma, ti si vrh, draga moja. A ja-ja klošarim po kafanama, predajem dane Bogu, pijem jer nikad nisam više bio isti, kao tada sa tobom. Sa tobom  pre tih 15, 16 godina.

Prebrzo je prošlo. Prebrzo i prelepo.

Moja Nezaboravljena.

Autorka: Brankica Vračaričić Mucibabić

Fotografija: favim.com